ENKELT: Nå har det blitt enklere å finne fram i navnejungelen når ny virksomhet skal registreres. (Ill: Skjermbilde fra Forenklingsbloggen)

ENKELT: Nå har det blitt enklere å finne fram i navnejungelen når ny virksomhet skal registreres. (Ill: Skjermbilde fra Forenklingsbloggen)

Navnesøk for gründere

Ny tjeneste lar deg finne ledige domenenavn, foretaksnavn og varemerker i étt søk.

Den nye tjenesten Navnesøk gjør det enkelt å finne ledige navn når en ny virksomhet skal etableres. Tjenesten er et samarbeid mellom Brønnøysundregistrene, Norid og Patentstyret.

Tre søk i ett

I ett enkelt søk gjør tjenesten oppslag i registrene til alle disse tre aktørene. Hos Brønnøysundregistrene søkes det i Enhetsregisteret, hos Norid brukes domenet ledig-tjenste for norske domenenavn, og hos Patentstyret brukes oppslagstjenesten for varemerker.

Til sammen vil dette søket gi god hjelp til gründere som er i ferd med å registrere ny virksomhet. På Brønnøysundregistrenes Forenklingsblogg kan vi lese at: «Formålet med tjenesten er blant annet å gi bedre kunnskap om oppstartsfasen som næringsdrivende, øke kunnskapen om de immaterielle verdiene og begrense navnekonflikter og navnesnapping».

Unngår navnesnapping

I bloggposten der tjenesten ble lansert kan vi også lese at navnesnapping er et problem. Domenehaier kjøper opp domenenavn før etablereren rekker å registrere navnet selv, og det skal være flere nyetablerere som har opplevd dette, og har blitt nødt til å betale dyrt for å sikre seg navnet.

Brønnøysundregistrene anbefaler derfor at man registrerer domenenavnet først, deretter foretak og varemerke.

Offentlig It