Aasrud lanserer offentlig dataportal

Aasrud lanserer offentlig dataportal

Fornyingsministeren samler offentlige, åpne data under ett domene.

- Da er det offisielt: data.norge.no, kvitrer Fornyingsdepartementet.

Med data.norge.no vil Fornyingsminister Rigmor Aasrud samle sammen informasjon om alle tilgjengelige, offentlige data inn under én portal. Hun peker på flere nyttige tjenester der dataene er åpne, for eksempel værvarsel via yr.no, isvarsel hos Kystverket samt postnummeroppslag hos Posten.

- Når både USA, England, Spania, Danmark, New Zealand og Australia har gjort det, er det på tide at også vi gjør det!, sier hun i en uttalelse på det nybakte nettstedet.

Målet er at data.norge.no skal bli en møteplass for folk som jobber med viderebruk av offentlige data.

Aasrud ser for seg at nye tjenester fra privat næringsliv eller privatpersoner nå lettere vil blomstre opp, for eksempel en tjeneste som sender vær- og isvarsel til mobilen din når du skal ut med båten eller en tjeneste som varsler deg om veiarbeid på din faste kjørerute.

Nå etterspør Aasrud hjelp til utvikling av tjenesten, og vil gjerne vite hva du mener er viktig, hva som bør tas hensyn til, hvilke datasett som er viktigst, hva det er viktig å vite om dataene for å kunne gjenbruke dem i praksis samt hva slags informasjon som bør være på nettstedet.

- Så nå trengs data. Tror du offentlige etater kommer til å være gniene på å gi ut data?

- Jeg tror ikke de kommer til å komme løpende med en gang, det blir en motivasjonsjobb. Men det kan også være andre grunner til å ikke gi ut data, for eksempel om man er midt i en omlegging. Vi får la nettstedet bli til litt etter hvert, men lanseringen er i alle fall en god begynnelse, sier Aasrud til Computerworld, som forteller at de har fått mange gode tilbakemeldinger i kjølvannet av lanseringen.

- Forhåpentlig har vi et nettsted man kan bruke om ikke så mange uker. Det kommer an på hvor fort det går, men vi har i alle fall begynt på jobben.

Samtidig leverte Teknologirådet i dag sin rapport om offentlige data til fornyingsministeren - "Offentlige data - fra Altinn til alt ut?", hvor de anbefaler at det offentlige også gjør rådata gratis tilgjengelig for allmenheten, såfremt dataene ikke truer rikets sikkerhet eller innbyggernes personvern. Les hele rapporten her.

- Dette er data som fellesskapet allerede har betalt for, og som bør frigis slik at kunnskapen og innovasjonspotensialet kan hentes ut til det beste for fellesskapet, sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet.

Offentlig Sektor