Anbudskvote kan presse ut de store

Anbudskvote kan presse ut de store

Microsoft reagerer på regjeringens planer om å vekte fri programvare i offentlige anbud.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet vil få mer fri programvare inn i offentlig sektor. Et av virkemidlene de ser på er en egen vektingsmodell i offentlige anbud, slik at tilbud med fri programvare får en fordel. Det får en av det offentliges store kommersielle leverandører til å reagere, for konsekvensen kan bli at kommersielle aktører blir skjøvet ut.

- Vi syns en preferansepolitikk er en dårlig ide. Offentlige virksomheter bør få velge programvare som svarer best til deres behov, uavhengig av om det er åpen programvare eller kommersiell programvare, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg i Microsoft Norge.

LES OGSÅ: Vil kvotere inn fri programvare i anbud

Han mener løsningene blir dårligere om man på forhånd har låst seg til åpen programvare.

- Man bør ikke velge ut i fra forretningsmodell, men ut i fra hva innbyggerne er best tjent med.

Vanskelig å vekte

En av de store utfordringene ligger i hvordan fri programvare skal vektes.

- Man lager ofte matematiske formler for å måle vektingen, og bestemmer seg for eksempel på et tall mellom en og seks. Dette er enkelt når det gjelder pris fordi det er snakk om tall, men blir en større utfordring når man skal vekte fri programvare, sier advokat Brynjulf Næss i Advokatfirmaet Kluge.

Næss mener absolutt at det er et mulig å gjennomføre en slik vekting etter EØS-reglene, men understreker at alle tilbydere må likebehandles.

Offentlig Sektor