Åpenhetsboom i svenske kommuner

Åpenhetsboom i svenske kommuner

40 nye kommuner i Sverige er klare for å basere seg på åpen kildekode. Nå skal leverandørene presses samme vei.

Fra før er det ni kommuner i Sverige som samarbeider om åpen kildekode. Til høsten får de hele 40 nye venner, som også vil være med på leken, melder Computer Sweden. Nå håper nettverket av åpen kildekodekommuner at presset på leverandører og konsulentselskap øker.

- Vi vil sette litt fart på de tradisjonelle konsulentselskapene som fremdeles nesten utelukkende jobber med proprietære løsninger. Dessuten tror vi at de konsulentene som finnes innen åpen kildekode trenger å vise seg mer for å skape en trygghet for kommunene som i dag opplever å ha behov for suportavtaler og lignende, sier Göran Westerlund, it-sjef i Alingsås kommune.

Over hele linja

Det er ikke bare snakk om Openoffice, men også servere og publiseringssystemer.

- I Alingsås skal vi bytte publiseringssystem, og har valgt Drupal for håndteringen av kommunens nettsted alingsas.se, sier han.

Nettsiden har over en million besøkende om året, og har består av cirka 6000 sider som håndteres av et hundretalls publiseringspersonell med lisenser.

Store besparelser

Kommunen håper på å spare opptil en halv million på at lisensene til Dreamweaver for hovedredaktørene og Contribute for underredaktørene nå byttes ut.

- Vårt problem var at vi hadde flere som ville inn som redaktører. Det vi sparer er lisenskostnadene for dette. Vi kommer til å ha rundt 200 folk til som kan redigere sider når prosjektet er ferdig, sier kommunens prosjektleder Christian Alfredsson.

Offentlig Sektor