Åpner for norsk it-toppsjef

Åpner for norsk it-toppsjef

USA får nå sin første føderale it-sjef. "Norges it-sjef" vil også gjerne ha et tydeligere ansvar.

Vivek Kundra har fått drømmejobben. Han har blitt utnevnt, av selveste president Barack Obama, som it-sjef for de føderale myndigheter, og blir dermed USAs første føderale it-sjef.

- I denne posisjonen vil han spille en nøkkelrolle i arbeidet med å sikre at våre myndigheter jobber mest mulig sikkert, åpent og effektivt, sier Obama i en pressemelding.

Obama har vist gang på gang at han er en teknologiens mann, og vil med en egen it-sjef sikre at landets 80 milliarder it-dollar hvert år går til prosjekter han mener er riktig.

- Hvordan kan vi dra nytte av teknologi for å sikre at landet går i riktig retning? spurte it-sjefen over alle it-sjefer seg selv da han ble utnevnt, før han gjorde sin ambisjon klar:

- Jeg vil revolusjonere teknologien i offentlig sektor.

Åpent styre

Amerikanske Computerworld oppsummerer Kundras ståsted slik: Han liker web 2.0 og "cloud computing", men ikke properitær teknologi og gigantiske it-kontrakter.

Det første han vil gyve løs på, er å starte nettjenesten data.gov. Her vil ha demokratisere myndighetenes enorme datamengder, ved å tilgjengeliggjøre dem i åpne formater. Dessuten vil ha ha dem tilgjengelige på måter som gjør at tredjeparter enkelt kan utvikle applikasjoner for å nyttiggjøre seg av dem.

Han snakker samtidig varmt om Facebook, og hvordan slike web 2.0-tjenester gjør at folk kan "skape bevegelser som gjør at de bli hørt".

- Vi har muligheter for å drive en åpen, transparent og samarbeidsvillig myndigheter, har Kundra sagt.

Mange it-sjefer

- Dette rimer åpenbart med det vi også jobber med, sier direktør Hans Christian Holte i Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi).

Norge har ingen it-sjef på lik linje som det USA nå har. Men Holte kan på mange måter kalles for "Norges it-sjef", selv om han selv ikke er så glad i akkurat den tittelen.

- Jeg tror ikke vi trenger å bruke det begrepet it-sjef. Vi har mange ”it-sjefer” på ulike nivåer. For eksempel har jeg fagansvaret for offentlig sektor, mens Heidi Grande Røys åpenbart har det politiske ansvaret, sier han.

Men han åpner for et mer tydelig ansvar. Les videre på neste side!

Offentlig Sektor