Avslører mastene - ikke strålingen

PT med ny database, men den blir til liten hjelp for bekymrede nordmenn.

Publisert Sist oppdatert

Redselen og fokuset på stråling gir seg ikke. Nå skal Post- og teletilsynet (PT) gi alle nordmenn muligheten til å selv se hvor eventuell stråling kommer fra.

En database over alle landets radiosendere er under utvikling, med arbeidsnavnet Mastedatabasen. Mastedatabasen.no er allerede parkert av PT, og første utgave kan være klar før nyttår.

- Jeg krysser fingre og tær for at det blir ferdig til tiden, forteller PT-direktør Willy Jensen.

Foreløpig er det teleselskapenes sendere som legges ut, det vil si GSM- og UMTS-mastene til Netcom, Telenor og ICE. Etterhvert kan databasen utvides med informasjon om andre typer radiosendere, som radarer, radiolinjer, kringkasting, Wimax og PMR.

Ikke strålingsinformasjon

I kontraktskunngjøringen står det at også effekten av mastene skal offentliggjøres, slik at eventuell strålingsfare lettere kan kartlegges. Men prosjektleder og senioringeniør Bent Andé Støyva forteller at dette ikke blir noe av ennå. Heller ikke hvilken retning senderne peker kommer på kartet.

- Stråling er komplisert. Om poenget er å vite hvor mye stråling man bli utsatt for, er ikke dette nødvendigvis et godt verktøy, sier Støyva i PT.

- Hva er da poenget?

- Man får se om det er en antenne der eller ikke. Hvor mye og hvor farlig stråling legger vi oss ikke opp i. Det får andre vurdere.

- Men er det ikke strålingen folk er interessert i?

- De tilbakemeldingene vi får fra andre land og operatører viser at folk er interessert i om det er antenner tilstede.

- Hvor hjelpsom vil du si databasen blir for de som er bekymret for stråling?

- Det har jeg egentlig problemer med å svare på. Folk som er medlem av FELO, (Foreningen for el-overfølsomme) vil sannsynligvis prøve å unngå master for enhver pris. For de er dette nyttig informasjon. Og er man opptatt av stråling kan man kontakte operatøren som har masten for å undersøke, sier Støyva.

PT-direktøren synes oppmerksomheten rundt stråling er ubehagelig, les mer på neste side!