Bransjen raser mot innovasjonskutt

Innovasjon Norges ikt-vraking provoserer alt fra direktører til bloggere.

Publisert Sist oppdatert

- Dette er veldig synd for kunnskapsnasjonen Norge.

Det forteller innovasjon- og teknologidirektør Kirsti Kierulf til Computerworld i en epost.

Hun er en av mange som har kontaktet oss etter det ble kjent at Innovasjon Norge ikke lenger vil ha ikt som en egen sektorsatsning. Så det er langt fra bare Ikt-Norge som betegner kuttingen som hårreisende.

Veldig bekymret

Kierulf er bekymret over det hun ser på som en "overpopulasjon av ledere som ikke har pasjon for teknologi, og dermed ser de heller ikke mulighetene".

Accenture-direktøren frykter at Norge vil gå glipp av store muligheter, og fremhever Telenor og Fast som to selskaper som ikke hadde vært der de er i dag uten norsk innovasjon.

- Når kun markedet skal bestemme, slik som den nye organiseringen legger opp til, kan en bli veldig bekymret. Ikke bare vil Norge gå glipp av de store innovasjonene, men det kan også påvirke ytterlig innvesteringsmiljøers tilstedeværelse i Norge, skriver Kierulf.

"Mer distriktspolitikk"

Hun får støtte fra førsteamanuensis Peder Inge Furseth på BI, som forsker og underviser i innovasjonsprosesser. Furseth reagerer spesielt sterk på at primærnæringene får stå uberørt på Innovasjon Norges liste over satsningsområder. Både landbruk og sjømat beholder sine prioriteringer, mens ikt har forsvunnet.

- Det er kanskje ikke rart så lenge Senterpartiet sitter i regjering, skriver Furseth på sin blogg.

- Når skal det blir slutt på at Innovasjon Norge er mer fokusert på distriktspolitikk enn innovasjonspolitikk? Det svake fokuset Innovasjon Norge alt i alt legger på ikt minner meg på responsen som en søker fikk i 1994. Han ønsket å lage en ny søkemotor. Reponsen fra Innovasjon Norge: Hvorfor trenger vi en ny søkemotor når vi har Altavista? Som vi vet var det et par fyrer i en garasje i Palo Alto som fire år senere lanserte en liten søkemotor kalt Google.

"Historien gjentar seg"

Bloggeren Hans-Petter Nygård-Hansen, som til daglig er ansvarlig for Ciscos mindre kunder i Nord-Europa, rister også på hodet.

- Historien gjentar seg gang, etter gang, etter gang, blogger han.

Nygård-Hansen går tilbake i historien for å vise at Norge ved en rekke anledninger har utpekt seg som en "sinke på det meste". Han peker blant annet på skepsis mot internett i 1996, fortsatt liten nettbruk i norsk næringsliv i 2001, treg 3g i 2006, manglende konkurranseevne i 2008 og sist, men ikke minst, kuttingen av ikt i Innovasjon Norge i 2011.

- Det som er helt sikkert er at vi fortsetter å falle på konkurranseevne-listen sammenlignet med de øvrige europeiske landene. Vi faller etter på skaperkraften, vi faller etter på innovasjonsevnen – og vi kutter samtidig i forskning, utvikling og satsning, avslutter Nygård-Hansen.

Hacke sild

Også på våre Facebook-sider har mange reagert på Innovasjon Norges kutt.

- Dette bygger opp under inntrykket av at det er utlendingene som lager informasjonsteknologi. Vi bare bruker den, kommenterer informasjonssjef Tor Odland i Opera.

- I Norge brukes ordet "innovasjon" rart gitt. Bare det ikke er nytt, er det greit? spør partner og spesialrådgiver Dagfinn Fjelddalen i Geelmuyden Kiese.

- Kan man hacke en sild? spør Michael Undseth-Gyllenberg, og peker trolig på Innovasjon Norges uttalelse om at it gjennomsyrer alle andre sektorer, også sjømat.

Hva mener du? Satser Norge nok på it-innovasjon? Stem over, og debatten fortsetter under artikkelen!