- Bredbånd må reguleres

- Bredbånd må reguleres

Forskjellene i tilgang til nettet er i ferd med å bli alt for store.

EU-kommisjonær Vivian Reding er ikke fornøyd med utbygningen av bredbånd i Europa. De store regionale forskjellene gjør at teleoperatørene sliper alt for lett unna ekte konkurranse, som presser prisen nedover, mener hun.

Nye tall fra EU viser at det er store forskjeller i bredbåndpenetrasjonen i de 27 medlemslandene. I Bulgaria ligger den på seks prosent, mens i Danmark har nesten 40 prosent av husholdningene tilgang til bredbånd.

- Det er uakseptabelt at gapet mellom de sterkeste og de svakeste regionene er økende. Europa må gjøre noe nå med bredbånd til forbrukerne. Jeg vil komme med noen spesifikke forslag for endringer i EUs regulering, sier Reding ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Reding tenker på en lignende manøver som EU har gjort for med roamingprisene i Europa. Hun vil tvinge operatørene til å sette ned bredbåndsprisene, særlig i de delene hvor det er lite konkurranse og lite utbygning.

LES OGSÅ: Presser 100 Mbit/s ut av kobbernettet

Danmark best

I hele EU ligger penetrasjonen nå på 14,9 prosent. Topplandene er Danmark, hvor 37 prosent av husholdningene har bredbånd, og Nederland, som har 33,1 prosent bredbånd.

Men veksten går fort. I hele EU er det 90 millioner faste bredbåndoppkoblinger, mot 70 millioner i juli 2006. Det er en økning på 28,7 prosent.

Rundt 72,5 millioner har ulike typer dsl-linjer, mens kabel, fiber og andre løsninger står for 17,7 millioner bredbåndslinjer.

En talsmann for Reding forklarte at en slik prisregulering er siste opsjon hvis ikke teleleverandørene selv ordner opp i bredbåndsabonnementene.

LES OGSÅ: Bredbånd får 30 mill

Offentlig Sektor