Bruk friprog til å fikse gata di

Nettsted gir kommunen beskjed om hullete veier eller skrøpelige trapper.

Publisert Sist oppdatert

Hvor ofte irriterer vi oss ikke over små mangler i nærmiljøet? Hvis man har ergret seg lenge nok og tar en telefon til kommunen, har saken en tendens til å forsvinne i bunken av andre klager.

Men ikke nå lenger. En ny nettbasert tjeneste skal gi borgerne ypperlig anledning å henge ut trege kommuner. Nettstedet Fiksgatami.no lar innbyggerne rapportere problemer i sitt lokalmiljø.

- Dette er ganske genialt. Det er ikke opp til kommunene å velge om de er med på dette - alle er med, sier Christer Gundersen, fungerende direktør i Friprogsenteret.

Crowdsourcing

- Hva i all verden har Friprogsenteret å gjøre med glatte trapper og vann på fortauet?

- Hehe, ja, det kan du si. Men det henger godt sammen. For det første er den nye tjenesten basert på fri programvare. For det andre er dette kopiert fra en engelsk tjeneste, Fixmystreet. Dette passer veldig godt i vår strategi for deling av løsninger i offentlig sektor, sier Gundersen.

Fiksgatami dekker alle landets kommuner og brukerne av nettstedet kan rapportere og diskutere problemer de har funnet i sitt nærområde. Løsningen sender også en epost til lokale myndigheter basert på den geografiske plasseringen av problemet.

Den engelske versjonen har vært opp siden 2007 og får rundt 2.000 meldinger hver uke.

- Fiksgatami viser hvordan man kan bruke innbyggerne for å hjelpe kommuner og etater til å gjøre en bedre jobb. Dette er ikke bare friprog, det er også et glimrende eksempel på ”crowdsouring”, sier Gundersen.

Crowdsourcing er en spesiell form for dugnad, hvor en stor, litt udefinerbar gruppe gjør en felles oppgave basert på medvirkning, selvorganisering og fellesskap, istedenfor kontroll og hierarki. Crowdsourcing er den underliggende mekanismen som driver prosjekter som Wikipedia.

Sendes videre

En annen fordel er at man kan melde fra om problemer uten å tenke på hvilken offentlig etat som skal ha beskjed.

- Ikke bare kan innbyggere melde inn saker, de kan også melde når de er løst, hvis ikke kommunen eller etaten har gjort det selv, forteller Gundersen.

Det er Unix-foreningen Nuug (Norwegian Unix User Group) som står bak tjenesten. Fiksgatami benytter det dugnadsbaserte kartet Openstreetmap som i enkelte områder kan være av varierende kvalitet, men i de store byene og tettstedene er fullt på høyde Google Maps og Statens kartverk.

Fiksgatami ble mulig å realisere da Nuug sist uke lanserte tjenesten mapit.nuug.no, som gir maskinell tilgang til informasjon om geografisk plassering for blant annet kommune- og fylkesgrenser.

Superbillig

- Hvorfor har det tatt fire år før løsningen beveget seg fra England til dugnadslandet Norge?

- Vi fikk idéen allerede for 1,5 år siden, men det var ikke mye interesse eller penger tilgjengelig. Først da prosjektlederen for den engelske versjonen var i Norge med et foredrag fikk vi overbevist flere, sier Gundersen.

- Det virker ikke som en veldig dyr løsning?

- Nei, budsjettet er på 92.000 kroner, pluss en del arbeid fra frivillige.

- Så med bare 92.000 kroner er det mulig å forbedre kommunesektoren vesentlig?

- Ja. Da kan du tenke hva dette hadde kostet hvis det hadde vært et offentlig prosjekt. Ikke engang workshopen under oppstarten kunne finansieres med de pengene, ler Gundersen.