Dansk supermaskin skal regne vær

Dansk supermaskin skal regne vær

Danmarks kjappeste datamaskin skal forutsi været. Den er rask, men en "nordmann" er raskere.

En ny superdatamaskin fra Cray tidobler regnkraften hos Danske Meterologiske Institut (DMI). Maskinen, med det kryptiske navnet X5, har en prislapp på 45 millioner og er Linux-basert.

Maskinen, som sørger for at de gamle NEC-systemene pensjoneres, setter prikken over i-en i debatten mellom Aalborg Universitet og Danmark Teknologiske Universitet om hvem som sitter på kjappest maskinvare.

DMI-maskinen slår begge to til sammen, melder Comon.dk.

Mange regnestykker

- Den overordnede målsettingen med den nye superdatamaskinen er å levere bedre værutsikter. Helt konkret er det som skjer at vi setter opp oppløsningen på vår operasjonelle værmodell, Hirlam. Men supermaskinen blir også brukt til simulering av klimautviklingen, forteller Maja Kjørup Nielsen.

Systemet er todelt. 18 billioner – altså 18 millioner millioner – regneoperasjoner per sekund kan hvert system gjennomføre. 18,4 teraflops per maskin er den tekniske terminologien.

NEC destrueres

For å konvertere programmer fra NEC-plattform til den nye plattformen, har DMI brukt en X4-maskin med «stusselige» 0,79 teraflops og «bare» 156 prosessorkjerner til uttesting.

X5-en har til sammenligning totalt 4096 prosessorkjerner fordelt på 1024 AMD Operaton Quad-Core 2,3 gHz prosessorer. Hver kjerne har 2 gb minne, og totalt kan maskinen lagre 110 tb med data.

Om du klarer deg med minikraft og fikk lyst til å arve de seks år gamle NEC-maskinene DMI bruker nå, må vi skuffe deg. Comon.dk melder at maskinene skal avlives ved opphugging. De bruker rett og slett for mye strøm i forhold til regnekraft.

Lite i den store sammenheng

Om så X5-ene er supre i dansk sammenheng, finnes det like fullt enda suprere maskiner i Norden. Norge har den aller kjappeste maskinen. Maskinen, som kom mot slutten av 2007, brukes til bearbeiding av data fra elektromagnetisk oljeleting.

Det er selskapet EMGS som eier den Dell-baserte maskinklyngen med 5200 kjerner og 42,39 teraflops ytelse.

Les også: EMGS med nordens største datamaskin

Men det er igjen småtteri i forhold til verdens aller kjappeste maskin. Den kalles Roadrunner, og er tilknyttet militæret i USA. Her snakker vi 1000 teraflops, som gjør Roadrunner til den første maskinen som har sprengt petaflopgrensen.

Les også: Supermaskin fra IBM

Les om:

Offentlig Sektor