De ti hotteste åpen kildekode-prosjektene

De ti hotteste åpen kildekode-prosjektene

Leder for utviklingsavdelingen i Linpro, Thomas Malt, presenterte på Linuxdagen de ti hotteste prosjektene med åpen kildekode.

Malt understreket at en slik liste alltid vil være subjektiv, men at han har hentet inspirasjon fra populære nettsteder som Sourceforge.org , Apache.org og Tigris.org , samt ulike diskusjonsforumer hvor entusiastene samles.

Prosjektene med åpenbart størst suksess, som Linux, MySQL og php, er utelatt. Prosjektene er listet opp i tilfeldig rekkefølge:

Beryl/Compiz

- Tar Linux på skrivebordet til et nytt nivå. Sørger for spennende skrivebordseffekter som å gjøre arbeidsflaten om til en 3d-kube, slik at man kan jobbe med mange ulike skrivebord samtidig..

Eclipse

- Utviklingsmiljø skrevet i java. Støtter php, perl, xml, blant annet. I ferd med å utkonkurrere andre IDE-er (Integrated Development Environment). Har også et levende plugin-miljø.

Ruby on Rails

- Rammeverk for utvikling av webapplikasjoner. Muliggjør blant annet rask utvikling og utrulling av web 2.0-applikasjoner.

Asterisk

- Telefonisentral som takler tradisjonell telefoni så vel som ip-telefoni. Støtter funksjoner som tidligere kun var tilgjengelige i store kommersielle løsninger, deriblant svarer, konferansesamtaler og ventemusikk.

BusyBox

- Et nesten usylig prosjekt, men likefullt en av årsakene til suksessen for Linux-baserte embeddedsystemer. Lavt minneforbruk som gjør det mulig å kjøre en fullstendig Linux på svært små maskiner.

F-Spot

- Applikasjon for å organisere fotografier. Støtter alle vanlige bildeformater. Skrevet i C# på Mono-plattformen.

Linux Media Center

- Lovende mediesenterløsning for Linux. Baserer seg på velprøvede komponenter. Gjenstår å se om det lykkes.

Wikipedia/Mediawiki

- I ferd med å bli historiens mest omfattende oppslagsverk. Mellom 10 000 og 30 000 treff i sekundet uten å gå ned. Drevet frem av utallige bidragsytere, tusenvis av moderatorer og hundrevis av uviklere.

Kernel-based Virtual Machine (KVM)

- Virtualiseringsteknologi som bruker Linux' innebygde mekanismer for fordeling og minnebehandling. Malt tror KVM vil komme til å ta igjen XEN som ledende virtualiseringsmotor med åpen kildekode.

Stellarium

- Et fullverdig planetarium som viser et nøyaktig bilde av himmelen i sanntid. Uvurderlig undervisningsverktøy.

LES OGSÅ: Fem myter om Linux

Offentlig Sektor