- Dere må bli lobbyister!

- Dere må bli lobbyister!

Heidi Grande Røys om sorg, eID og hvordan bransjen skal klare seg.

- Det har vært noen rare dager.

Heidi Grande Røys snakker med oss fra sin fasttelefon i Andreas Fimlandsvegen i Florø. Som hun så fint presiserer i en tekstmelding: "Fasttelefon eksisterer enno". Men det er en stund siden hun hatt muligheten til å sitte med den i ro og mak.

I 2001 ble den tidligere barnehagestyreren og lokalpolitikeren stortingsrepresentant. Og 17. oktober 2005 ble hun fornyings- og administrasjonsminister. It-minister, som bransjen liker å kalle henne. Livet til den nå 42 år gamle Florø-kvinnen gikk fra tredje- til femtegir på få år.

Forrige uke giret hun plutselig ned igjen. Stoltenberg, med et svekket SV, ville ikke lenger ha henne som statsråd. Hun pakket kofferten dagen etterpå, neste dag tok hun flyet tilbake til Florø. Der sitter hun plutselig uten oppføringer i kalenderen, men med etterlønn og tid til lange samtaler i fasttelefonen.

- Følelsene har svinget opp og ned. Å flytte tilbake føles helt greit, når situasjonen er som den er, forteller Grande Røys, som ifølge hennes Twitter-profil nå er "berre Heidi".

Veldig lei seg

Men i løpet av de siste fire årene har hun vært mye mer enn "berre Heidi" for den norske it-bransjen. Computerworlds nettavis har nevnt navnet hennes minst 520 ganger de siste fire årene. Det utgjør én artikkel hver tredje dag.

Dataforeningen beskrev det som en katastrofe om FAD skulle legges ned, og Grande Røys forlate politikken. Hun var ifølge Berit Svendsen den eneste som forstod it blant politikerne. Per Morten Hoff i IKT-Norge beskrev også Røys som dyktig, men med for liten innflytelse. FAD bestod regjeringsforhandlingene, selv om Røys måtte gå.

- Det var to følelser da jeg fikk beskjeden. Jeg ble veldig lei meg, for jeg ville være med videre, og måtte forlate folk jeg hadde jobba med i fire år, forteller Grande Røys.

- Den andre følelsen var stolthet og takknemlighet for å ha vært med på det spennende laget SV var i regjeringen, og å ha fått jobbet med et så utrolig spennende område. Det går nesten ikke an å sette ord på hvordan det har vært. Jeg gledet meg til å gå på jobb nesten hver eneste dag.

Får tilbud fra it-bransjen, innrømmer eID-bom og har råd til bransjen, på neste side!

Offentlig Sektor