Digitalt drama for Den Norske Opera

Digitalt drama for Den Norske Opera

Høyre og Fremskrittspartiet vil stemme mot sitt eget forslag, men AP snur i døren. Følgene er at Norges fremste byggeprosjekt, Bjørvika, er uten bredbånd.

Finanskomiteen i Oslo har atter en gang utsatt behandlingen av et omstridt forslag om å skattebelegge ny kabling i hovedstaden. I praksis betyr det at de første bedriftene og beboerne må flytte inn i Norges fremste byggeprosjekt, Bjørvika, uten at det er ordentlig fiberbelagt.

I går var det siste mulighet til å ferdigbehandle forslaget fra byrådet som går ut på å legge avgift på hver meter ny kabel som plasseres i kommunal grunn. Prisen blir i overkanten av 10 kroner per meter per år. For hele Oslo kan dette komme opp i en sum på en milliard kroner, mener de største skeptikerne.

- I tillegg kan vi være sikker på en smitteeffekt. Skulle dette gjennomføres i Oslo, er vi ganske sikker på at andre byer vil føre etter, sier Fredrik Syversen i IKT-Norge.

Stoledans

Årsaken til at byrådet har foreslått skatt på fiber ligger i EØS' konkurranseregler. Ifølge kommuneadvokater er det uærlig konkurranse hvis teleoperatørene får gratis "leie" av kommunenes midler, altså grunnen kablene legges i. At et flertal, med Ap, Sv og KrF, ønsker å utsette avgjørelsen er nettopp fordi de ønsker bedre utredning av regelverket i EØS.

- I går kom KrF med forslag om å utsette behandlingen ytterlige for å få mer informasjon. De fikk Ap med på dette, og dermed var de i flertall, forklarer Syversen om saksgangen.

Saken er dermed i ferd med å utvikle seg til et tragikomisk drama med den nye Operaen som offer. For forslaget om å skattebelegge nye kabler kommer fra Byrådet, altså Høyre og FrP. Oslo Arbeiderparti har fra starten vært i mot det. Nå har osloavdelingene i Høyre og FrP snudd, og ønsker å ikke å skattelegge fiber, mens Ap da i går, på siste mulighet å behandle saken før valget, lot seg dra med på en ytterlige utsettelse av behandlingen.

- Jeg vil ikke uttale meg om dette er et politisk spil fra Ap. Men vi mener at saken er klar nok. Vi i Høyre var klar til å behandle den. Det er litt overraskende at den utsettes enda en gang, sier Bård Folke Fredriksen i Oslo Høyre.

Saken har vært i det politiske systemet i Oslo siden april, uten at det har vært noen avklaring. Teleoperatørene har stoppet utbygning av it-infrastruktur til Bjørvika og operaen, fordi de først ønsker avklaring på hva prislappen vil bli når de bygger nytt.

- Det er jo en ting at saken i seg selv er trist. Men det er enda verre at de ikke tørr ikke å ta en avgjørelse. Denne usikkerheten gjør det svært vanskelig for utbyggerne å vite hva de skal forholde seg til, sier Fredrik Syversen i IKT Norge.

Falske arier

Snart skal de første bedriftene og private flytte inn i Bjørvika. Hva konsekvensene vil bli for disse er foreløpig usikkert.

- Det vil finnes en nødløsning, men den vil klart bli dyrere. Å bygge infrastruktur etter at man er flyttet inn vil koste mer penger. Det er Oslo-borgerne som må betale for dette, sier Agnes Marie Aanderaa i Bjørvika IKT, som står for utbygningen av it-infrastruktur.

Telenor har ingen planer å starte gravingen igjen før saken er avklart.

- Vi må ta stilling til dette på nytt, men i utgangspunktet trenger vi en politisk avklaring til saken før vi setter i gang igjen, sier Arild Johannessen i selskapet.

Det blir sikkert noen arier i Operaen, men særlig fornøyd med utviklingen er ikt-direktøren Brit Marie Myhrvang ikke.

- Vi har ikke beregnet dette i kroner og øre, men dette har store konsekvenser for oss. Vi vil ikke ha tilgang til verken it eller telefoni på vanlig måte, sier hun.

Ifølge IKT-Norge er det en ørliten sjanse igjen for at saken behandles før valget, hvis finanskomiteen tar dette for seg på aller siste møte. Men det er ikke vanlig å behandle saker på dette møtet, så hvis det ikke gjøres et gedigent unntak vil det ikke skje. Ellers vil det etter valget ta lang tid før partiene og personene er på plass igjen for å behandle saken.

LES OGSÅ: Utsetter debatt om bredbåndsskatt

Computerworld har uten hell prøvd å få tak i Ap i Oslo for kommentar.

Offentlig Sektor