Elever tvinges til Windows-bruk

Elever tvinges til Windows-bruk

Få norske skoler lar elevene kjøre Linux, men det finnes unntak.

I all hovedsak påtvinges norske elever Microsoft-pc-er som fylkeskommunen har plukket opp, skriver Finansavisen.

Men de har funnet et par unntak. Det ene er kreative studievalg, der Mac ofte brukes.

Et annet unntak er Møre og Romsdal, som har satset på nettet og åpne standarder. Dermed kan elevene bruke hvilket operativsystem og hvilken nettleser de vil.

- Vi la om de it-tjenestene som elevene bruker fra klientbasert infrastruktur til en ren web-basert modell. Modellen ble satt i drift ved skolestart i fjor høst og har spart fylket for millioner av kroner, sier Martin Hauge, it-sjef i fylket, til Finansavisen.

Webportalen de har laget er basert på åpne standarder og Ez-publish, og ligner på Facebook. Elevene kan få pc-en fylket kjøper inn, for tiden en Thinkpad Edge med 13,3 tommers skjerm, eller bruke egen samt få stipend tilsvarende prisen av Thinkpad-en. 30 prosent velger Thinkpad-en utdanningsdirektoratet tilbyr.

Skrinlagt Linux-prosjekt

Et tredje unntak er Sogn- og Fjordane, der operativsystem også er valgfritt, mens man i Rogaland kan man velge mellom fire forskjellige pc-er, to fra Apple og to fra HP. I Hedmark kan man kjøpe HP Probook 4320 via fylket eller bruke egen. I Akershus, Oslo, Hordaland, Nordland og Troms er det ikke opp til eleven hva som brukes, skriver Finansavisen.

Det finnes også eksempler på Linux-satsninger i kommune-Norge som ikke har gått helt etter planen. Bjørn Venn har som Computerworld har skrevet tidligere forsøkt å innføre Linux i Drammen og Numedal via minibærbare fra Asus. Elevene likte pc-ene, men prosjektet har stoppet opp i år.

- Vi har ikke nok ressurser til å følge opp prosjektet, sier it-sjef Reidar Bjurstrøm i Buskerud til Finansavisen.

Dell knepen skolevinner

Venn forteller om motstand fra it-medarbeidere som er vant til å bruke Microsofts systemer, og mener initiativ til forandring heller bør komme fra utdanningsetaten enn it-folkene.

Finansavisen skriver også at Dell vant en knepen seier i årets skolepc-valg, etter at HP trakk seg fra flere anbud fordi selskapet ikke tjener penger på skolepc-ene grunnet «mye servicekrav, lite mersalg».

Dell mener på sin side det er uproblematisk å tjene penger på skolepc-er.

Offentlig Sektor