SPEED DATE: Eirik Lae Solberg, Per Morten Hoff og Mona Skaret var noen av de som møtte opp da Sanner inviterte til speed date for å få klarhet i hva som bør være på den nye digitale agendaen. (Foto: Stine Marie Hagen)

En ny digital agenda

Sanner inviterte 14 aktører fra næringslivet og offentlig sektor for å få svar på hva som bør være på agendaen i den neste stortingsmeldingen. 

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag morgen var Jan Tore Sanner på Stratos i Oslo for å delta på speed date. Hele 14 mennesker stod linet opp på rad og rekke for å kunne komme med tre minutters velvalgte ord til kommunal- og moderniseringsministeren.

Fornye, forenkle, forbedre

Dagens mantra var klart. Statsråden ønsker at det jobbes smartere med ikt og digitale løsninger.

– Offentlig sektor skal fornyes, forenkles og forbedres. Vi må jobbe smartere og vi må dele kunnskap, sa Sanner fra talerstolen.

Statsråden ønsket å vite hva som butter på veien mot det Digitale Norge, og dette skulle flere aktører fra næringslivet og offentlig sektor få lov til å komme med sine innspill og svar på.

Digital Agenda

De 14 aktørene ble bedt inn til diskusjon ettersom Sanner ønsket å markere opptaket til en ny nasjonal agenda som på sikt skal ende opp i en stortingsmelding.

Ministeren mener at noen av utfordringene blant annet er behovet for samspill i offentlig sektor, og at Norge trenger flere digitale fellesløsninger.

Den ferske rapporten fra Produktivitetskommisjonen sier blant annet at potensialet som ligger i bruken av ikt i offentlig sektor må utnyttes bedre. Og spørsmålet fra Sanner til de 14 paneldeltakerne var «hva bør være de tre viktigste prioriteringene i regjeringens nye ikt-politikk – Digitale agenda?»

Samarbeid og samspill

I panelet satt blant annet Trude Andresen fra KS, Per Morten Hoff fra IKT Norge, Mona Skaret fra Innovasjon Norge og Finansbyråd Eirik Lae Solberg. 

Finansbyråden var den første som fikk ordet under speed daten. Han mener at den viktigste prioriteringen må være en forpliktende tidsplan for felleskomponenter i det offentlige, samtidig som han ønsker en felles dirigent som bør engasjeres for å følge opp arbeidet. 

Dette var en faktor som flere av paneldeltakerne var enige i. Både samarbeid og samspill var et fellestrekk ved flere av innleggene. 

Flere var også opptatt av å få inn ikt bredere i utdanningen. 

– Alle bør innom programmering. Morgendagens viktigste språk vil være et programeringsspråk, sa Daniel Döderlein fra mCash.

Etter speed daten var det også mulig for publikum å komme med innspill, før Paul Chaffey avsluttet det hele. Han mente det hadde kommet mange gode svar, men ønsker at debatten skal fortsette videre. 

– Startskuddet er gått for en viktig fremtidsdiskusjon, sa statssekretæren i KMD.