Endelig er Altinn oppe igjen

Endelig er Altinn oppe igjen

Ett døgn etter krasjen får mange sjekket selvangivelsen på nett.

I går morges klokken 08.00 hamret rundt 200.000 ivrige nordmenn på døra til Altinn for å sjekke årets selvangivelse.

Det gikk dårlig. I år som i fjor.

Altinn-serverne gikk fullstendig i stå, og nettsiden forble nede for telling resten av dagen.

60-70 prosent kapasitet

Også tidlig i dag morges var Altinn nede, men rundt klokken åtte virket endelig problemene å være løst.

"Mulig treghet. Altinn åpnes nå gradvis etter tekniske problemer. Stor pågang kan fortsatt føre til treghet og at enkelte brukere kan oppleve å ikke få tilgang. Vi beklager dette.", står det å lese på Altinns sider.

Selv om mange opplever å komme inn, rapporterer flere av våre fortsatt om problemer.

Ifølge Altinn opererer nå løsningen på 70 prosent av sin kapasitet. Hvem som kommer inn, virker å være tilfeldig, men er du først utestengt må du tilsynelatende vente til Altinn igjen åpner for din ip-adresse.

Uviss årsak

Heller ikke i dag har det lyktes Computerworld å få kontakt med Altinn informasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad, men følgende melding ligger ute på Altinns nettsider.

- Vi forsøkte først å løse problemene uten å ta ned løsningen, men det viste seg etter hvert at det var nødvendig å sperre løsningen for å kunne analysere hva som har gått galt og å kunne rette feilen.

Da selvangivelsen ble lagt ut i Altinn for ett år siden, var mellom 8-900.000 brukere innom på Altinn.no første dagen. I år ser det ut til at trykket har vært adskillig høyere.

- Vi ønsker høyt trykk og at flest mulig benytter seg av elektroniske løsninger i stedet for papir. Altinn har taklet svært høy trafikk i flere år. Nå skal vi finne ut hva som har gått galt denne gangen og jobbe for å unngå at det skal skje igjen, sier Ferkingstad.

Tar affære

Til tross for at flere i dag får tilgang til Altinn, er Regjeringen er ikke fornøyd med situasjonen.

- Altinn er en helt sentral løsning for kommunikasjonen mellom offentlige etater og innbyggere og næringsliv. Vi kan ikke slå oss til ro med at Altinn ikke tåler stor pågang, og vi vil gå svært nøye gjennom hva som ikke har fungert i dag slik at denne situasjonen ikke skal oppstå igjen, sier statssekretær i Nærings- og Handelsedepartementet Halvard Ingebrigtsen til NA24.

Offentlig Sektor