Endelig Firefox for EU-ansatte

Endelig Firefox for EU-ansatte

It-kommissæren jubler over fritt nettleservalg i Brussel.

It-kommissæren i EU, Neelie Kroes, kan juble. Til hennes store glede har hennes ansatte nå tilgang til Firefox.

- Endelig! Alle mine ansatte har nå tilgang til Firefox - det er store nyheter for åpen kildekode og sunn fornuft", meddeler hun på Twitter.

Låser seg inne

Nederlandske Kroes er visepresident i Europakommisjonen og kommissær for digital dagsorden. Hun har tidligere vært kommissær for konkurranse samme sted (2004-2010). I denne funksjonen har hun blant annet kjørt et tøft løp Microsofts markedsdominans.

It-kommissæren har ved flere anledninger fremmet fri programvare som et alternativ til proprietære systemer. Hun har flere ganger advart medlemsstatene mot farene for å bli låst inne i proprietære lisensfeller.

Hennes Twitter-melding viser imidlertid at bruken av fri programvare i det tunge EU-systemet verken er enkel eller effektiv. Til og med i hennes eget departement har det tatt tid før Firefox-tilgangen kunne ordnes.

Kroes har argumentert for at offentlig sektor og myndighetene i EU-statene over flere titalls år har lått seg låse inn i et rigid lisenssystem etter å ha valgt Microsoft som leverandør. Derfor ønsker EU-kommissæren å lage klare retningslinjer for å vise vei til andre og åpne muligheter.

Bortkastede penger

Kroes har tidligere redegjort for at slike leverandørlåste systemer har store konsekvenser for næringslivet, og i tillegg fører til at store summer sløses bort fra offentlige budsjetter.

IDG i Nederland har forsøkt å ringe presseavdelingen til Kroes' departementet for å spørre hvorfor det var så vanskelig for de ansatte å bruke Firefox, men har ikke fått svar.

Hennes neste Twitter-oppdatering viser at hennes it-departement tydeligvis sliter med mange elementære tjenester i Brussel.

- Sist, men ikke minst. Endelig har ansatte og gjester tilgang til trådløst nettverk! Neste stopp - trådløsnett til alle som trenger det, twitrer it-kommissæren .

Her kan du se en video av Kroes hvor hun forteller om sine vyer for fri programvare i Europa.

Offentlig Sektor