Endelig internett på toget

Endelig internett på toget

Snart får du både underholdningspakke og turistinformasjon når du reiser med NSB.

Siden april har togreisende testet trådløst internett om bord på tog mellom Skien og Lillehammer. Pilotkundene har gitt ukentlige tilbakemelding om hastighet, eventuelle avbrudd og om de liker produktet.

Tilbakemeldingene har vært såpass gode at jernbaneselskapet nå går i gang med testing av innholdspakken.

- Nettilgang for de reisende er bare ett av tilbudene vi ønsker å få til med det trådløse systemet, sier prosjektleder for strategi og utvikling Arne Vidar Hesjedal hos NSB.

Computerworld er på besøk hos prosjektgruppen i NSB sine lokaler på Oslo S.

- Dette blir virkelig spennende og en helt ny hverdag for de reisene, sier Hesjedal.

- Vi er i 2009 og flyselskaper har hatt internett om bord på flyene i årevis. Tiden er vel overmoden for å få på plass dette på toget?

- He he, det kan man vel si. Men det har ikke vært helt ukomplisert å få dette til, sier Hesjedal.

Fiber utenfor vinduet

Selv om Banetele har fiber med vanvittig kapasitet en meter utenfor togvinduet over det ganske land, har det drøyd lenge før norske togpassasjerer kunne ta i bruk trådløst internett - uten å bruke sitt eget mobile internettabonnement. Skjønt, NSB sitt internettilbud er basert på de samme leverandørene som togpassasjerene i dag bruker.

- Sammen med det britiske selskapet Nomad Digital har vi laget et system som til enhver tid fanger opp de beste signalene fra enten Telenor, Netcom eller Ice, forklarer rådgiver Tom Jenner i Arrive. Arrive er et it-selskap rettet mot transportbransjen, og et heleid datterselskap av NSB.

Han forteller at den største utfordringen har vært å få til en sømløs overgang mellom forskjellige mobilnett og leverandører.

Trafikken i tunnel...

All internettraffiken fra togpassasjerene vil gå gjennom en server på toget, og deretter i en virtuell tunnel til NSBs servere i Oslo. Les videre på neste side!

Offentlig Sektor