Endelig oversiktlig mobilregning

Endelig oversiktlig mobilregning

Nye bransjenorm fra 1. oktober, men Telenor- og Netcom-kunder må vente.

Fra om med 1. oktober trer nye regler for mobilregninger i kraft.

Nå skal det bli bedre oversikt, og mer informasjon om blant annet bindingstid og eventuelle operatørlåser.

- Det vil gjøre det noe enklere å orientere seg i dette uoversiktlige markedet, sier seksjonssjef Bente Øverli hos Forbrukerombudet i en pressemelding.

Likt for alle

Andre endringer er at samtaler skal deles inn i ulike priskategorier, oppstartsprisen skal skilles fra totalprisen, samtaler til utlandet skal bedre merkes og spesialnumre blir delt inn i kategorier.

Alt dette skal gjøres mest mulig likt hos alle forskjellige teleoperatørene.

Tanken er at det skal bli lettere å sammenlikne prisene. Forbrukerombudet anbefaler for eksempel at man legger inn tallene man snart får inn i deres tjeneste Telepriser.no.

Glad Jensen

- Det er gledelig at mobilbransjen nå skal gi relevant informasjon på fakturaen slik at forbrukerne enklere kan sammenligne tilbud, mener direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet.

De nye regningene er et resultat av to års sammarbeid mellom dem, Forbrukerombudet, Forbrukerrådet og telebransjen.

Men bransjen har i ulik grad engasjert seg i arbeidet.

Store, trege

Chess og One Call har allerede begynt å bruke den nye standarden. Network Norway, Lebara, Ludomobil, Telipol, Call Norwegian, Trigcom, Tele2 og Telio vil få ut de nye regningene innen fristen.

Men Ventelo, Talkmore, Altibox, Ibidium, Telenor og Netcom rekker ikke å gi sine kunder de oversiktelige regningene allerede 1. oktober. Telenor sier overfor Aftenposten at de trenger mer tid, men påpeker at kundene allerede har mulighet til å få en spesifisert regning.

- Det er synd at så store aktører som Telenor og Netcom ikke har dette på plass innen fristen, mener direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

- Med en samlet markedsandel på nesten 75 prosent er det svært mange forbrukere som ikke får sjekket fakturaen på samme måte som hos de rimeligste aktørene.