EU avgjør nettfremtiden på tirsdag

EU avgjør nettfremtiden på tirsdag

EU-parlamentet skal på tirsdag ta viktige avgjørelser for fremtidig tele- og internett-lovgivning. Fildeling er et spesielt følsomt tema.

På tirsdag skal den såkalte Telekommunikasjonspakken opp til avstemning i EU-parlamentet. Pakken er svært omfattende, og inkluderer alt fra nettsensur til tildeling av radiofrekvenser til et felles EU-alarmnummer og sentralisering av telereguleringen, skriver Comon.dk.

LES OGSÅ: Fransk lukning for nettpirater

Et kontroversielt punkt i denne pakken handler om fildeling. Avstemningen kan nemlig bane vei for den franske modellen, som går ut på at internett-forbindelsen kan stenges dersom du blir tatt for fildeling tre ganger. Et sentralt element i teksten er nemlig at europeiske internett-brukere skal sikres adgang til å foreta lovlig trafikk på nettet. Med andre ord gis det mulighet for å begrense trafikk som skapes på ulovlig vis, inkludert fildeling.

Organisasjonen FFI (Foundation for a Free Information Infrastructure) har tidligere advart mot at de europeiske landene er i ferd med å innføre det de kaller et sovjetisk internett, hvor EU-medlemslandene kan bestemme hvilken programvare som kan brukes på nettet.

LES OGSÅ: Slagside for piratene

I Danmark raser for tiden debatten, og et av de danske medlemmene av EU-parlamentet, Hanne Dahl, er bekymret for en fremtid som eventuelt skal kontrolleres av internett-leverandørene.

- Vi kan ikke gi internett-leverandørene et politiskilt og la dem overvåke og bestemme hva som er rett og galt. Internett skal selvfølgelig ikke være ville vesten, men det er uansett ikke TDC eller Tele2 som skal leke sheriff, sier Hanne Dahl til Comon.dk.

Offentlig Sektor