EU-kommissær hyller åpen kildekode

EU-kommissær hyller åpen kildekode

I nytt intervju tror kommissær Neelie Kroes på bedre tider for åpen kildekode.

- Åpen kildekode er ikke lenger et skitten ord lenger, slår EU-komissær Neelie Kroes fast.

- Det pleide å være et skittent ord. Et skummelt et. For eksempel innen applikasjoner offentlig sektor og administrasjon. Åpen kildekode var noe man brukte hjemme, som hobby. Ingen turte å presse på for en åpen kildekode-løsning i offentlig sektor, fortsetter hun i en video publisert på Youtube.

Hun tror offentlig sektor tidligere fryktet åpen kildekode, blant annet relatert til support og til søksmål grunnet intellektuelle rettigheter. Men som Comon.dk skriver, mener kommissæren at myndighetene nå har lagt frykten bak seg.

- Momentet må vokse videre

Kroes har tidligere utgitt seg som en støttespiller av åpen kildekode. Hun peker på at ting går i riktig retning. Bystyret i München benytter Linux, og er godt fornøyde – ikke bare fra et økonomisk perspektiv. Den engelske regjeringen har også forsøkt å presse på, og Frankrike, Spania og Tyskland de største brukerne av åpen kildekode, ifølge Kroes.

- Med tre land som er så store i spissen, må momentet for åpen kildekode vokse videre, påpeker Kroes.

Ifølge henne er EU med å presse på for å øke bruken, blant annet via prosjektet OSOR som skal sørge for at europeiske myndigheter vet hva åpen kildekode er og kjenner til suksesshistoriene. EUPL skal gjøre det enklere å lisensiere åpen kildekode-programvare under EU-lover. Hun peker også på Den Digitale Agenda, en overordnet plan for digitalisering av Europa, som har som mål å øke samhandlingen mellom programvare, som Kroes mener åpen kildekode er velegnet til og som også kan endre folks syn på åpen kildekode.

Du må bidra

Hun peker også på at ting endrer seg i privat næringsliv, der selskaper stolt erklærer seg som brukere – og også bidragsytere til åpen kildekode.

- Det betyr at mange viktige åpen kildekodep-prosjekter faktisk bakkes opp av bedrifter som investerer i dem, sier hun, og legger til at hun mener det kommer til å gi åpen kildekode et stort løft.

- Du har en viktig rolle i å forme den digitale fremtiden, sier Kroes.

- Jeg vil bygge en bred bevegelse for digital handling. EU kan samle folket, hjelpe til med å fjerne hindre og tidvis gi støtte til åpen forskning og utvikling. Men den reelle forskjellen skapes av folk og miljøer, slik som åpen kildekode-bevegelsen, avslutter hun.

Se hele videoen her:

Offentlig Sektor