EU utfordrer Google Books

EU utfordrer Google Books

Oppfordrer EU-landene til å digitalisere alle typer bøker til gigantbibliotek.

EU-kommisjonen oppfordrer nå EUs medlemsland til å digitalisere boksamlinger fra bibliotek, museer og øvrige arkiver, ifølge en ny rapport fra unionen.

Vil øke digitalisering

Fellesbiblioteket i unionen, Europeana, tilbyr fra før gratistilgang til over 15 millioner ulike verk, som gjør det til en habil Google-utfordrer – Google Books estimerer også å ha digitalisert rundt 15 millioner verk.

Digital Agenda-kommissær Neelie Kroes mener det er bra med konkurranse fra Google, som har lovet ikke å bryte opphavsretten i sitt digitale bibliotek. For øyeblikket publiserer søkegiganten primært europeiske bøker fra før 1870, som således er ansett som fritt offentlig.

EU er imidlertid ikke lystne på å la Google sitte alene med et digitalt bibliotek, og mener EU-landene må pumpe opp budsjettene de bruker på digitalisering.

Fritt vs profitt

En av forfatterne av rapporten Maurice Lévy, sa følgende under presentasjonen;

- Jeg er ikke sikker på at Google Books driver med nøyaktig det samme vi driver med. Vi vil gi bredest mulig adgang til et bredest mulig publikum, gratis. Europeana er ikke basert på en forretningsmodell med profitt. Med det sagt har vi tro på at det er muligheter for nye aktører til å konfrontere Google.

Det gjenstår at EU enes om et standard filformat, selv om rapporten fronter åpne formater. I Europeana ligger det i dag 64 prosent fotografier, kart, malerier og bilder av museumsobjekter, mens 34 prosent av innholdet er tekstbasert. De eldste tekstene er fra før år 1500, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Offentlig Sektor