- FAD mangler pondus

- FAD mangler pondus

It-direktør Karl Olav Wroldsen i Skattedirektoratet tror ikke Fornyingsdepartementet har politisk tyngde til å styre offentlig it.

En sentral styring av offentlig it-arkitektur krever omfattende endringer i forvaltningen, og flere it-sjefer i kommunal og statlig sektor vil miste mye innflytelse på egne løsninger. Mange stiller seg spørsmålet om statsråd Heidi Grande Røys og hennes departement har den politiske tyngden til å få gjennomslag for så stor it-reform.

- Jeg tror ikke det, sier it-direktør Karl Olav Wroldsen i Skattedirektoratet.

Etter hans oppfatning har ikke Fornyings- og administrasjons-departementet (FAD) pondus nok til å nå gjennom med store økonomiske krav ovenfor resten av Regjeringen, og under torsdagens høringsmøte gikk han langt i å karakterisere departementet som et ”mobbeoffer” i budsjettprosessene.

LES OGSÅ: It-reform dramatisk for it-sjefer

Wroldsen håper en styrking av FAD vil kunne endre dette, men ser helst i retning av den danske modellen, der en slik sentral styringsgruppe er underlagt Finansministeriet.

- Det er jeg helt enig i. Det er en bra modell med en gruppe direkte underlagt Finansdepartementet, istemmer generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Også han har sett seg lei på for mange supperåd som kommer og går, uten reell makt til å få gjennomført de store vyene.

- Skal man lykkes med dette her, må det føles på pengepungen. Det må klare direktiver og knallharde krav til. I dag får det ingen betydning om man gjør som man vil, sier Hoff.

Under høringsmøtet var det en bred forståelse for at det sentrale spørsmålet i en sentral styringsmodell for offentlig it-arkitektur betinges av politisk makt og faglig tyngde.

LES OGSÅ: - Én gruppe kan avgjøre offentlig it

Leder Berit Svendsen i Dataforeningen er blant dem som gjerne peker på FAD og det underliggende departementet Difi, men mener det bør styrkes for å lykkes.

- Man må starte med å ikke si ”Difi skal være med å styrke”, men faktisk si at de skal styrke, sier Svendsen.

Statsråd Heidi Grande Røys var ikke tilstede under høringsmøtet torsdag, og hadde fredag heller ingen kommentar til Computerworld om hvorvidt FAD har den politiske pondusen som kreves, eller ikke.

Les om:

Offentlig Sektor