- Feil å skylde på leverandørene

- Feil å skylde på leverandørene

Ikt-Norges Per Morten Hoff mener næringsministeren Trond Giske ikke skjønner it-problemene rundt Altinn.

Per Morten Hoff liker ikke at næringsminister Trond Giske legger skylden for Altinn-skandale hos it-leverandørene.

– IKT-Norge mener at det er å skyte på pianisten når komponisten har feilet og skrevet falske toner i verket, sier Hoff ifølge NTB.

I en pressemelding peker IKT-Norge på at rapporten fra Det Norske Veritas viser at kompetansen i Brønnøysundregistrene ikke er god nok.

Peker i feil retning

– Altinn har vært en suksess og har nå blitt offer for sin egen suksess. Med det mener vi at de løsningene som fungerte veldig bra for 50 elektroniske tjenester, ikke nødvendigvis fungerer like bra for over 300 tjenester. Altinn har vokst vel raskt og «grunnmuren» er rett og slett ikke godt nok dimensjonert, mener Hoff.

Hoff mener at Giske peker i feil retning.

– It-leverandørene har levert det som Brønnøysundregistrene har bestilt. Altinn mangler i dag skalerbarhet og det har man nå fått svi for tre år på rad. Det er bestillerkompetansen som er for dårlig i Brønnøysund, og dermed blir kravspesifikasjonene også feil, sier Hoff.

Egen IKT-Havarikommisjon

Han mener at det kunne vært tatt flere grep for å hindre skandalen.

– Når man fryktet at for mange ville logge seg på samtidig for å sjekke skatteoppgjøret, kunne man for eksempel ha offentliggjort oppgjøret på ulike datoer for ulike fylker for å minske presset, sier han.

Ikt-Norge peker på at selv om det lenge har vært klart at Altinn er sårbar, ville myndighetene så sent som i fjor legge inn hele den offentlige e-faktura-tjenesten i systemet.

Hoff mener at det må opprettes en egen IKT-Havarikommisjon for offentlige Ikt-prosjekter som feiler, for å på den måten kunne lære av de feil som er blitt gjort.

Offentlig Sektor