Foreldre kjenner ikke digital mobbing

Foreldre kjenner ikke digital mobbing

- Nå styrker vi kampen mot mobbingen, lover barneministeren.

Røde Kors, Barnevakten, Telenor og Medietilsynet kjemper mot digital mobbing gjennom kampanjen "Bruk hue".

Nå viser en undersøkelse utført av Norstat at mobbingen har avtatt fire prosent de siste to årene.

Én av tre barn og unge mellom 10 og 15 år sier at de selv eller noen de kjenner har vært offer for mobbing på nettet eller mobilen. Ifølge SSB tilsvarer dette omlag 38.000 barn og unge.

Folkeskikk

- Kampanjen øker forståelsen for hvorfor det er viktig å vise folkeskikk i digitale medier. Resultatene tyder på at elevene forstår viktigheten av det etter å ha vært med på en runde med ”Bruk hue”, sier prosjektleder Thomas Hepsøe for Trygg Bruk-prosjektet i Medietilsynet i en pressemelding.

Kampanjen består blant annet av besøk på Norges ungdomsskoler; et arbeid som nå skal intensiveres. Kampanjen har vært i direkte kontakt med rundt 15.000 elever og 7.000 foreldre siden 2008.

Jenter verst

Det er jenter som er mest utsatt for mobbingen, ifølge undersøkelsen.

Det er også jentene som er mest ivrige på å mobbe. 37 prosent oppgir at de selv eller noen de kjenner har mobbet på nettet eller med mobilen, mens 31 prosent av guttene oppgir det samme.

Samtidig som de unge mobber hverandre, er det mange foreldre som ikke aner hva som foregår. Tre av ti foreldre vet ikke hva digital mobbing er, og bare 56 prosent tror slik mobbing er et problem. 21 prosent opplever det som et problem i sine barns omgangskrets.

Minister-engasjement

- For barn og ungdom er digitale medier blitt en selvfølgelig del av hverdagen. De nye mediene gir store muligheter for personlig utvikling, men fører også til nye utfordringer som det er viktig å bekjempe, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Han åpnet denne uken høstens "Bruk hue-turné" i Bergen.

- Barn skal føle seg trygge. Derfor styrker vi kampen mot digital mobbing på flere fronter, blant annet ved å støtte ”Bruk hue”-turneen, forteller han.

Offentlig Sektor