Fortsatt tøft driftsmarked i 2010

Fortsatt tøft driftsmarked i 2010

Men drifts- og konsulentselskapene tror på økning innen outsourcing og offentlige kontrakter.

Sett under ett var det norske markedet i 2009 bedre enn mange av aktørene innen drifts- og konsulenttjenester hadde fryktet. Spesielt siste halvdel av 2009 har gitt grunnlag for gode forventninger til 2010.

- Jeg tror at spesielt de som driver med hardware har merket det mye. På markedet for tjenester og softwareprodukter har vi ikke sett noe dypt stup, men utfordringen er at kundene stiller høyere krav til innkjøpene sine, sier Kolbjørn Haarr, administrerende direktør i Tieto Norway.

Grethe Viksaas, administrerende direktør i Basefarm, forteller om et godt år.

- 2009 har vært et bra år for vårt vedkommende, og jeg tror også 2010 blir bra. Vi ansatte masse mennesker i år og leverer et godt resultat, så vi er veldig optimistiske.

Erik Villum, administrerende direktør i Umoe IKT, forteller at de har økt både antall fakturaer og timeprisen i løpet av 2009.

- Det er vi stolte av. Markedet er tøft, så det å levere kvalitet kommer til å fortsette å lønne seg i 2010, sier Villum.

Tøff konkurranse

Kolbjørn Haarr i Tieto synes ikke nedgangstider er noe utelukket negativt.

- Noe av det som er positivt med en krise er at man får ryddet opp litt og skilt klinten fra hveten. Vi merker at kundene er veldig opptatt av business-casen når de tar beslutningene – det selges færre nice-to-have-løsninger, og man er tettere på behovene i forretningen. Det forventer vi vil fortsette i 2010.

Kjell Rusti har tro på et bra marked for Sterias tjenester i 2010. Han forteller at selskapet har "moderat optimistiske" forventninger til tiden som kommer, blant annet takket være en rekordhøy ordreinngang i 2009.

- Men vi tror på et fortsatt tøft marked med fortsatt tøff konkurranse, og etterspørselen vil nok bli omtrent som i år. Grunnen til at vi er optimistiske er at vi har tro på egne krefter og at vi vil ta markedsandeler selv om ikke markedet skulle vokse, sier han.

Erik Villum, konsernsjef i Umoe IKT tror 2010 blir et bedre år enn 2009 for bransjen totalt, men også han tror markedet fremdeles vil være krevende.

- Vi er dessverre ikke så fornøyd med resultatene for 2009, med de operative forbedringene vi har gjort har vi stor tro på 2010, sier han.

Outsourcing og offentlig sektor

Erik Villum trekker spesielt frem driftstjenester, outsourcing og asp som et Umoe IKT har stor tro på i 2010. Et annet område er unified communication.

- Det kommer til å bli mye trykk rundt cloud computing også, men det er disse områdene vil vi få mye jobb innenfor neste år. Vi har aldri signert så mange kontrakter på asp som vi har i år.

Også Kolbjørn Haarr i Tieto trekker frem outsourcing som et vekstområde. Et annet område han har tro på er offentlig sektor.

- I flere kommuner har vi løsninger som går mot helsetjenester og sosialhelsetjenester. I finansnæringen, og spesielt innenfor kapitalmarkedene som er preget av mye endringer i lovverket, bidrar endringer til å definere markedet, sier han.

- Unified communication og samarbeidsløsninger, software-as-a-service og cloud computing er på hypesyklusen – de får nok ikke noe gjennombrudd, men markedet vil fortsette å modnes, sier Haarr.

Grethe Viksaas har spesielt tro på videre vekst innen internettjenester, som er et satsingsområde for Basefarm.

- Det tror vi vil øke fremover. Ellers er offentlig sektor veldig offensive, og jeg tror også at områder som ehandel og finansløsninger vil fortsette å øke. Ellers har medie- og katalogbransjen økt gjennom hele 2009, og det regner vi med at vil fortsette.

Offentlig Sektor