Frykter kompetanse-tørke

Vi kan takke offentlig sektor for at Norge fortsatt har akseptabel it-kompetanse, mener Evry-sjef Terje Mjøs.

Publisert Sist oppdatert

Konserndirektøren i Evry, Terje Mjøs, er urolig for norsk it-kompetanse i en bedriftsverden der offshoring gir store pengebesparelser. For å vinne de private kontraktene, er it-selskapene nødt til å offshore for å konkurrere på pris.

- Det er av strategisk verdi for oss som nasjon å ha et sterkt kompetansemiljø som kan håndtere hele den offentlige sektor i Norge, og offshoring kan rokke ved det. Offentlig sektor har vist noe større restriksjoner enn privat næringsliv. Hadde det vært like mye offshoring der som i privat sektor, hadde det på sikt blitt for lite it-kompetansen i Norge, sier han

Han peker på at det de siste årene har vært faretruende svingninger. Først da dotcom-boblen sprakk rundt år 2000, senere under finanskrisen.

- I 2008 var det i ferd med å bli stort underskudd på it-kompetanse, sier han.

Ikke ramaskrik foreløpig

- Frykter du kompetansetørke?

- Jeg tror nok vi begynner å nærme oss et punkt igjen, selv om det er på et helt annet nivå enn i 2008. Det merker vi gjerne på turnovertallenes sirkulasjon, de er på et annet nivå nå. Men det er for få som fullfører it-studiet, sier han.

- Kan det skyldes at bransjen støvsuger dem opp før de har rukket å ta høyere it-utdannelse?

- Jo, det kan nok skje. I forbindelse med it-boblen som sprakk rundt år 2000, var prisen per it-hode helt vanvittig. Nå er det på det mer sunne og fornuftige, og vi er ikke i nærheten av å oppleve noe sånt igjen. Mitt råd til studenter som vil til it-bransjen er altså å gå hele veien og spesialisere seg.

Får tak i folk

- Hvordan spesialisering da?

- Kanskje ikke helt ned til de mørkeste nivåer, for det er gjerne det som blir en «commodity» der en benytter seg av offshoring, selv om vi alltid har egen kompetanse her til lands som vet hvordan ting fungerer her. Men vi trenger teknikere. Hvis jeg skulle velge, ville jeg gått den veien fremfor programmering. Med det sagt, alle har jo startet som programmerere, jeg også, og å ha den ballasten er også nyttig.

- Er det vanskelig å få fatt på it-folk?

- Vi får rekruttert det antallet vi skal ha. Men store deler av det har vært for å opprettholde bemanningen, vi har jo også nedbemannet på områder vi har offshoret. Jeg vil ikke si det er vanskelig å få tak i folk.

Besøk på Fornebu

Onsdag hadde Evry besøk i sine nye Fornebu-lokaler av en delegasjon med 13 politikere fra primært Arbeiderpartiet og Høyre, samt næringslivslobbyister.

PÅ BESØK: Oslo og Akershus-stortingsgruppene samt flere næringslivsorganisajoner besøkte Fornebu på onsdag. (Foto: Leif Martin Kirknes)

Mjøs benyttet anledningen til å reflektere over ståa i it-bransjen. Han ønsker en klarere plan fra myndighetene.

- Det er mye bra som skjer i offentlig sektor. Men jeg savner kanskje en overordnet, helhetlig politisk plan. Jeg tror også privat sektor ligger noe mer foran, og det henger nok med at kostnadsnivå og et behov for å ligge foran konkurrenten i større grad enn offentlig sektor kanskje trenger, mener han.

To utfordringer han ser i horisonten er eldrebølgen og effektivisering av offentlig sektor. Mjøs tror it er en del av løsningen, enten man vil eller lei.

- Nordmenn er i forkant når det gjelder å bruke duppeditter som nettbrett. Presset fra velgerne til dere politikere vil nok bli større etter hvert, mener Evry-sjefen.

Strategi

Det mener han vil kreve en mer overordnet strategi.

- I dag er det nok litt mange av it-beslutningene som skjer lokalt og da blir det stykkevis og delt. Vi må se en kraftigere sentralisering av retningslinjene, sier han.

Han snakker ikke om en ekstremt konkret plan som beskriver teknologien i detalj, det ville nok ikke vært lov i henhold til lov om offentlige anskaffelser heller, men snarere om en generisk plan som sørger for at ting henger bedre sammen.

- Jeg har ingen visjon om at alt plutselig er digitalisert, men man må stake ut en felles kurs.