- Google overdriver

- Google overdriver

Google frykter internettets åpenhet kan være over om en måned. - Krisemaksimering, mener PTs Willy Jensen.

3. desember starter et stort internasjonalt telemøte i Dubai. Her vil representanter for International Telecommunication Union (ITU) diskutere noen sentrale spørsmål om internettets fremtid.

For Google, en av verdens fremste forkjempere for et åpent internett, er dette anledning å starte en stor nettbasert underskriftskampanje mot mulige endringer. Selskapet frykter at ITUs møte kan resultere i at nettes grunnleggende prinsipper ryker.

Forrige uke startet Google en nettkampanje under tittelen «Take action». Med det vil selskapet sette søkelyset på en mulig endring i nettes grunnvoll: total åpenhet og frihet på nettet.

Saken er at en rekke land har kommet med et forslag å plassere ansvaret for domener på internett under ITUs vinger. Ulempe med dette er at ITU er en samling av myndighetsstyrte organer. Dermed skulle en viktig del av nettets organisasjon flyttes fra uavhengige

ITU avholder i desember Verdenskonferansen for internasjonal telekommunikasjon (WCIT 2012), der Samferdselsdepartementet og Post- og teletilsynet representerer Norge. ITU er en del av FN.

Frihet og demokrati

Men det hele er mer komplisert enn det, mener Willy Jensen ved Post – og teletilsynet. Jensen er tidligere direktør i PT, og er nå etter et år i Brüssel tilbake for en kort tid i Lillesand. PT representerer Norge i ITU i internasjonal sammenheng, og Jensen er en av dem som skal til Dubai hvor ITU møtes mellom 3. og 14. desember.

- Det blir ikke noe av dette, det er jeg ganske sikker på. ITU arbeider etter prinsipper om konsensus, og Europa, USA og Canada kommer ikke til å godta dette, sier han til Computerworld.

- Forslaget om mer kontroll over domenenavn er fremmet av land som Russland og arabiske land. De har ikke et særlig godt navn når det gjelder frihet og demokrati?

- Nei, det stemmer, men de vil ikke få dette gjennom. Samtidig må vi innse at den nåværende situasjonen er i favør for USA, og at Google er et amerikansk selskap.

Jensen mener forslagene ikke er så farlige, og at Google krisemaksimerer.

- Internett er veldig dynamisk. Derfor er det viktig at det styres av kommersielle operatører og ikke av myndighetene. Da kan det ta fire år før en beslutning er tatt, sier han.

Kontroll og sensur

Paul Chaffey i Abelia deler bekymringene til Google.

- Ja, dette har Google helt rett i. Jeg har inntrykk av at mange europeiske land synes det er en god ide at ITU/FN regulerer nettet i stedet for den løse og i stor grad selvoppnevnte strukturen som er der i dag. Flere av disse landene mener også at USA har for stor innflytelse i dag.

Han er enig med Jensen at det er en dårlig ide at myndighetene skal bestemme over internett.

- Google har et helt sentralt poeng her når de sier at bare regjeringer sitter i ITU. Mange av dem vil kontrollere og sensurere nettet.

Skeptisk

Håkon Wium Lie, kjent som teknologidirektør for Opera og frontmann i Piratpartiet, er ikke direkte involvert i saken, men vil gjerne uttale seg. Han ser mest på det som en kamp mellom nettidealistene med teknologibakgrunn og politikerne, som ønsker å kontrollere.

- Konflikten står mellom en gammel institusjon som lenge motarbeidet internett (ITU/CCITT) og representanter for dem som faktisk lagde internett, som Vint Cerf, sier han

At ITU hevder at internett faller naturlig innunder deres domene, telekommunikasjon, høres i grunn ikke helt urimelig ut, mener Wium Lie

- Den andre siden er bekymret for at ITU prøver å ta mer kontroll. Kritikken handler mer om ITU som forum -- at bare land kan være medlemmer og ikke så mye om konkrete forslag.

Wium Lie liker heller ikke at FN overtar ansvar.

- Etter å ha deltatt i prosessen rundt ISO-standardisering av OOXML --et sett format som Microsoft utviklet -- er jeg skeptisk til om FN-organ der hvert land har en stemme er riktig modell.

Og han avslutter:

- Man skal også være forsiktige med å tukle med noe som funker. Og internett funker ganske bra i dag.

Offentlig Sektor