Grande Røys vil dele med alle

Grande Røys vil dele med alle

Fornyingsministeren vil involvere deg, både i debatter og i utviklingen av programvare.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys ser for seg at politikere kan spille mer ball med befolkningen. Derfor lanserte hun i går debatt-portalen deltemeninger.no.

- Delingskultur skaper verdi. Så kan man spørre «so what?» Men det utfordrer etablerte måter å tenke på, også i politikken, sa hun som første hovedtaler på konferansen Goopen i går.

- Vi vet lite om fremtiden. Hvordan forberede oss på noe vi ikke vet hva er?, spurte Grande Røys.

Hun hadde flere ubesvarte spørsmål på lager, som hun skøyt ut på den påfølgende lanseringspressekonferansen.

- Kan vi tenke nytt om eierskap? Er vi tilfreds med at mange unge er lovbrytere med dagens regelverk? Hvordan skal regjeringen og politikere bruke nettet? Bør vi bruke det? Kan man være mer i forkant i stedet for i bakkant når det gjelder personvern?

Blir «analog» bok

For å få svar på ale disse spørsmålene samt øvrige spørsmål den digitale kulturen bringer, har Grande Røys innsett at en bred debatt er på sin plass.

- Vi tenkte at det er ingen grunn til å løse alt dette alene.

Det er altså derfor nettstedet deltemeninger.no ble lansert. For å sparke i gang debatten med befolkningen har Grande Røys fått flere journalister, forskere og øvrige skarpe hoder til å skrive innlegg, som vil slippes litt etter litt i bolker utover våren.

Hele prosjektet kulminerer i en bokutgivelse som vil plassere de forhåndsbestilte innleggene, samt enkelte av motinnleggene hun forventer dukker opp, på god, gammeldags trykk mellom to permer.

- Vi trenger en debatt for å skjerpe oss, sier Grande Røys.

Innleggene er for øvrig utgitt under en Creative Commons-lisens. Debattinfrastrukturen ligger som en Origo-sone, et åpent debattnettsted som fra før blant annet brukes flittig av en rekke aviser hos A-pressen lokale medier (som delvis eier nettstedet).

Ikke bare lanseringsprat

Tilbake til Grande Røys’ hovedtale. Hun snakket ikke bare om lanseringen, hun snakket også om åpenhet i offentlig forvaltning.

- It i offentlig sektor skal være som Lego-klosser; standardisert og mulig å bygge oppå hverandre. Når programmer utvikles i regi av det offentlige, bør disse utvikles åpent og gjøres offentlige for alle, sa hun.

Selv har Grande Røys god erfaring med å skape åpne, offentlige programmer. Statens reiseregningsløsning ble lansert som åpent prosjekt.

- Etter lanseringen har det har dukket opp en del feil folk har funnet, som vi har løst underveis. Og dette har vært nyttig nettopp for å se hvordan åpenhet fungerer når feil oppstår, sa hun.

Deretter sparket hun hele debattballen videre til nettopp den allmenne hop.

- Blir det noe debatt på deltemeninger.no? Det kommer an på dere. Vi la ut en stortingsmelding sent i 2006 med en debattfunksjon på regjeringen.no. Den ligger der ennå, og det er tre av innleggene som kommenterer at meldingen er på nynorsk, og ett innlegg om utplassering av statlige tilsyn, sa Grande Røys.

- Men jeg gir meg ikke så lett. Jeg prøver igjen.

Offentlig Sektor