Han er hele Norges it-sjef

PROFILEN: Hans Christian Holte taklet 2000-problemene for offentlig sektor. Nå er han direktør i Difi.

Publisert Sist oppdatert

- Det var reelt nok.

- Tusenårsskiftet hadde ikke vært spesielt hyggelig uten stor innsats med feilretting i forkant. Men det var også konsulenter der ute som melket en bekymring og som var med på å skape hysteri. I USA førte 2000-problemet til dommedagsteorier og hamstring, forteller Holte.

Hans Christian Holte hadde, etter en tid som sekretær for Ungdommens it-forum, fått ansvar for det legendariske "2000-problemet". Han mener at alt trøbbelet ga verdifulle resultater i ettertid.

- Ledelsesnivået fikk øyene opp for sårbarheter i organisasjoner på grunn av teknologi. Det resulterte senere i Sårbarhetsutvalget. Det ble også en bedre forståelse for behovet for beredskapsplaner, sier han.

Fotball og it

Hvis Hans Christian Holte er like presis med sine it-spådommer som med forballspådommer, går Norge en problemløs it-fremtid i møte.

Det er slutten av 2010 og Computerworld jobber med sin sedvanlige årsoppsummering av it-hendelser, supplert med litt spådomskunst fra Norges digitale stjernelag. På rekke og rad ramser it-kjendisene opp sine forventninger til it-bransjen i 2011.

Men ikke alle holder seg til it:

- De tekniske nyvinningene er spennende, men jeg gleder meg mest til å bidra til at vi får teknologien til å spille enda bedre sammen og ved det skape en viktig forskjell for samfunnet. I tillegg ser jeg frem til den nyvinningen det er at Molde vinner tippeligaen, slår Hans Christian Holte i Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) fast.

Det skulle vise seg å bli Computerworlds mest presise spådom noensinne.

The vacation man

- Se på denne koppen, den har jeg hatt i 35 år. Jeg var dessverre ikke der da Molde tok gull. Jeg har sett Molde vinne cupen og tape cupen. Og nå er de endelig seriemestre, sier Holte i sitt relativt nye kontor med fantastisk utsikt over Oslo-fjorden og havneområdet.

Holte har jobbet mange steder før han ble sjef for Norges it-direktorat. Han begynte som samfunnsviter, men valgte fort teknologirelaterte temaer, blant annet gjennom en hovedoppgave om sammenhengen mellom teknologisk endring og politisk regulering av telesektoren. Etter studiene og et år som forsker i statsvitenskap fikk han en mulighet å reise til Chicago, til hovedkontoret og kurssenteret til Anderson Consulting.

- Det var et spennende år, med et dypdykk i den amerikanske "corporate culture". Selskapet ønsket et internasjonalt miljø for kursutvikling som ikke skulle bli for amerikansk, derfor fløy de inn noen asiater og europeere. Stedet hadde en spesiell atmosfære. Det var en gammel katolsk pikeskole. Jeg jobbet med fagkompetanse og designet kurs.

Helt integrert ble Holte imidlertid ikke. Et sterkt ønske om å reise for å se verden medførte at han ble døpt "the vacation man".

- Jeg fikk smaken på å jobbe internasjonalt, sier han.

Men i sammenheng med et prosjekt i Oslo traff Holte en norsk kvinne, og det ble slutten på det utenlandske eventyret.