Heftig debatt om it-bransjens fremtid

Heftig debatt om it-bransjens fremtid

FAD har oppskriften for å få staten til å åpne pengesekken for it-løsninger.

- Dagens løsninger er fremdeles papirkopier. Fremdeles fyller vi ut dokumenter. Både i nettbanken og på selvangivelsen, sier Espen Andersen, professor ved BI.

Uttalelsen kom under en debatt mandag, i regi av Polyteknisk Forening, om hva informasjonsteknologi og it-bransjen kan gjøre for Norge fremover.

Andersen peker på at moderne teknologi tillater forenkling. For eksempel er det ikke lenger nødvendig å sende Word-dokumenter i hytt og vær når man skal samarbeide. En Wiki er mer oversiktlig.

Han har ellers tro på at lokalproduksjon i registre kan være en fornuftig tanke, og trekker frem Vox Publicas samling av tilgjengelige, offentlige data som eksempel.

- Det ble satt opp et fellesdokument i Google Docs, og snart var det en hel haug av folk som hadde lagt inn data. Også helse kan effektiviseres gjennom informasjonsutvikling, sier Andersen, som mener it-bransjen har litt problemer fordi alle snakker om sine løsninger uten å se helheten.

Nattestengt nettside

Per Morten Hoff fra IKT Norge var også til stede. Han ler en frustrert latter over Nav.no.

- Nettsiden er ikke tilgjengelig mellom 23 og 07.00! Hvorfor i all verden skal en hjemmeside være nattestengt hver eneste dag? Det henger ikke på greip!

Hoff mener man i Norge er eksperter på piloter, men langt fra gode nok til å rulle ut løsninger. For eksempel peker han over grensa til Russland. I Moskva har 80 prosent av ambulansene tilgang til satellitt som de kan bruke til å snakke med spesialister via videokonferanse.

- Vi sitter litt fast i gamle strukturer, vi klarer ikke ta grep, sier han.

Selv om han har tro på den sittende it-ministeren, mener han det trengs en sterkere it-politikk.

- Kunnskapssamfunnet trenger en annen politikk enn industrisamfunnet, påpeker han.

En smartere måte å jobbe på er å effektivisere med it, mener Hoff. Men han tror selskaper er litt for kjappe til å selge løsninger. Og etterlyser mer partnerskap - som i dag vanskeliggjøres av offentlige anskaffelsesregelverk

Virkelighet versus tenkt virkelighet

Men på den positive siden skjer det ting. eID er et av de positive prosjektene som er på vei, mener Hoff.

- Jeg har en utfordring til bransjen om å si ”yes, dette vil vi. Nå skal vi skape masse gode apps og lignende!” Mange vil protestere med tanke på ting som sikkerhet, men man må jo begynne et sted. Vi skal stå sammen, og jeg kan godt gå i bresjen for eID, sier han.

I tillegg etterlyser han rettferdige rammevilkår fra staten.

Lars-Henrik Myrmel Johansen er ekspedisjonssjef i Ikt- og fornyingsavdelingen til Fornyingsdepartementet (Fad), og fikk en sentral rolle i debatten. Han startet sitt åpningsinnlegg med å fortelle litt om hva FAD driver med for tiden.

- Det gjøres en del arbeid på kort sikt, slik som eID, bredbånd, Altinn 2 og med offentlige data. Samtidig er det viktig å signalisere at også vi ser gapet mellom virkelighet og hva som kunne vært virkelighet, sier han.

For eksempel peker han på paradokset at en flyreise kan dokumenteres i detalj. For det finnes informasjon om at man har tatt flytoget, det finnes informasjon om selve flyturen og informasjon om taxituren etter endt reise. Likevel må man som statsansatt samle sammen kvitteringer og få signaturer fra fjern og nær for å få refusjon.

- Det er billigere å leie helikopter og filme Galdhøypiggen på nytt enn å hente ut videoklipp av Galdhøgpiggen, sier Per Morten Hoff når debatten fortsetter på neste side.

Offentlig Sektor