Her er it-regjeringen

Her er it-regjeringen

Disse blir blant Norges mektigste it-politikere. I dag utnevnes den nye regjeringen.

Skal vi tro landets største aviser er nå regjeringskabalen i ferd med å bli klar. Og selv om det ikke er noen soleklar it-minister i Norge er det noen ministre som kommer til å få stor betydning for it-bransjen de neste fire årene.

Viktigst av alle blir sannsynligvis Jan Tore Sanner (Høyre). Bærumsmannen blir ifølge alle spekulasjoner kommunalminister, men med mesteparten av ansvaret fra det tidligere Fornyingsdepartementet. Ifølge Digi.no skal et sammenslått kommunal- og fornyingsdepartement være et resultat av påtroppende statsminister Erna Solbergs sterke engasjement for å få plassert it-makten riktig.

Så får vi vente å se hvor mye oppmerksomhet det blir til fornying av offentlig sektor, i et departement som etter alle solemerker får ansvaret for å gjennomføre en enorm kommunereform. Uansett ser det ut til at hans første oppgave blir å ansette ny direktør i Difi.

Sanner er utdannet fra Handelshøyskolen BI, men har ifølge Wikipedia aldri hatt en jobb utenfor politikken. Han har vært Høyres parlamentariske nestleder siden 2001. Og han er 48 år.

Samferdsel

I Samferdselsdepartementet får vi etter alt å dømme Frp-nestlederen Ketil Solvik-Olsen. Han får dermed sannsynligvis ansvaret for bredbånd, ved siden av de vanlige vei, tog og kollektivtransport.

Solvik-Olsen bekreftet overfor Computerworld i forrige uke at den nye regjeringens bredbåndsmål om 100 megabit til alle skal gjennomføres i løpet av fire år. Nå ser det ut til at Solvik-Olsen selv får ansvaret for å gjennomføre det ambisiøse løftet.

Solvik-Olsen er fra Sandnes, han har spilt klarinett i Garden (ifølge Wikipedia) og er økonomi-utdannet fra Ohio. Han har jobbet i rederiet Leif Höegh & Co og i Møller-gruppen.

Kultur

Avtroppende kulturminister Hadia Tajik fikk flere it-politiske spørsmål på sitt bord, blant annet gjennomførte hun innstrammingene i Åndsverkloven som åpnet for piratjakt i privat regi. Hun har også ansvaret for den nye bokloven.

Påtroppende ser ut til å være Thorhild Widvey fra Høyre. Allerede er det varslet omkamp om bokloven, og det ser også ut til at de Blåblå vil jobbe for kraftige endringer i pressestøtta. Blant annet er det foreslått lik mva-sats for digitale og papirbaserte medier.

Widvey har tidligere vært olje- og energiminister i Bondevik 2-regjeringen. Hun har vært med i Høyres sentralstyre siden 2008 og er utdannet fra Idrætshøjskolen i Århus. Hun har jobbet i idretten, i Karmøy kommune og i reiselivsbransjen før hun havnet i rikspolitikken. Hun har en lang rekke styrevverv, blant annet i Gresvig, Aker Drilling, Falck og Pharmaq.

Kunnskap

Høyre-kronprinsen Torbjørn Røe Isaksen blir, ifølge de nokså hårnakkede ryktene, ny kunnskapsminister. Han får dermed ansvaret for skoler, universiteter og forskning.

Programmeringsentusiastene i Lær Kidsa Koding må dermed regne med å banke på Rød Isaksens dør hvis de ønsker gjennomslag framover. Ved siden av alle andre som mener it er framtidas olje, selvsagt.

Han er 35 år og statsviter fra blindern. Han har også studert idehistorie og medievitenskap. Han er å regne som en av de viktigste ideologene i Høyre og har skrevet flere debattbøker.

Røe Isaksen var blant de få Høyre-politikerne som stemte mot Datalagringsdirektivet i Stortinget i 2011.

Helse

Blant de mindre overraskende utnevnelsene er at Høyremannen Bent Høie ser ut til å bli helseminister. Høie har tidligere utmerket seg som svært engasjert i it- og helsespørsmål, og det å få orden på Samhandlingsreformen og it-systemene blir viktig for den påtroppende ministeren. Bent Høie har tidligere foredratt på Computerworld-konferansen Healthworld.

Han er leder i Helse- og omsorgskomitéen på Stortinget, han er 42 år gammel og har vært stortingsrepresentant siden 2000. Han har studert hotelladministrasjon og rettsvitenskap.

Statsministerens nummer to

Da Computerworld tidligere i år skulle kåre it-Norges mektigste mennesker, havnet Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på topp. Han var statsråd ved statsministerens kontor, og den jobben får nå Vidar Helgesen. Helgesen har tidligere vært statssekretær i Utenriksdepartementet, han har ledet Operasjon Dagsverk og jobbet i Røde Kors.

Men det vil vel vise seg om Helgesen blir like sentral for it i norsk offentlig sektor som Schjøtt-Pedersen var.

Les om:

Offentlig Sektor