Høye forventninger til forskning og utdanning

Høye forventninger til forskning og utdanning

Forskning, innovasjon og utdanning er områdene it-bransjen mener bør styrkes i årets statsbudsjett. Samtidig fryktes det for bredbåndsutbygging.

I morgen legges statsbudsjettet for 2008 frem for Stortinget. Computerworld har snakket med tre bransjeforeninger for å få et innblikk i deres forventninger til statsbudsjettet.

Følg med på Computerworld.no i morgen for alle nyhetene om statsbudsjettet.

Håp om forskning og utvikling
Satsing på forskning, innovasjon og utdanning er mantraet hos både IKT-Norge, Abelia og HSH. Forskning og utdanning ble av mange karakterisert som et hvileskjær i fjorårets statsbudsjett, og det er nå store forventninger til at dette området blir styrket.

- Norge er dårligst på forskning og utvikling i en internasjonal målestokk. Det kan ikke fortsette, Djupedal tåler ikke et slikt år til, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Han får støtte fra Jan Egil Rydningen, som har ansvaret for kunnskap og teknologi i HSH.

- Jens Stoltenberg sa at vi skal ha verdens beste skole. Jeg har høye forventninger til at statsbudsjettet viser at vi må reise oss til å få universiteter og høgskoler i verdensklasse. Vi må få de beste utdanningsinstitusjonene i verden, tiltrekke oss de beste lærekreftene og skape de beste studentene, sier Rydningen.

Administrerende direktør i Abelia, Paul Chaffey, mener det er viktig med forskning og utdanning, men klarer samtidig ikke å ha de store forventningene.

- Kunnskapsministeren har til nå vært barnehageminister. Det har vært antydninger i pressen om at det kommer en større satsing, men jeg er usikker. Vi har et problem med at vi ligger langt lavere på rankinglisten enn de landene vi liker å sammenligne oss med, sier Chaffey.

IKT-Norge følger også Skattefunn-ordningen for forskning i bedrifter med et årvåkent øye.

- Ordningen gjør det mulig å trekke av utgifter til forskning på skatten. Det er en svært populær ordning. I fjor kom det en innskjerping på antall timer, det ville være en katastrofe om den blir innskjerpet ytterligere, sier Hoff.

Frykter for bredbånd
Per Morten Hoff frykter for bredbåndssatsingen i Norge, særlig rundt Høykom som har gitt statlig støtte til bredbåndsprosjekter.

- Høykom fikk et veldig bra løft i forrige statsbudsjett, også i revidert. Nå ser man kanskje for seg at vi har løst oppgavene, men slik er det ikke. Det presser seg frem større krav om båndbredde, sier Hoff.

Han står fast på at det er viktig at denne satsingen holdes oppe i statsbudsjettet, og er redd for at det skal bli en nullpost.

- Det er som plutselig å si at vi ikke skal ha veier i Norge. Jeg gir all mulig ros så langt, men den jobben er ikke avsluttet, konstaterer Hoff.

Ny vri i skolen
Bruken av it i skolen var også noe som opptok bransjerepresentantene. Nå etterlyses det en sterkere konsentrasjon på langsiktig strategi for bruken av it.

- Det har i den siste tiden vært stor oppmerksomhet knyttet til antall pc-er pr elev, men det viktige er kombinasjonen av strategi og kompetanse. Vi må løfte oss opp, jeg skulle gjerne sett ambisjoner for hvor kunnskaps-Norge skal være om 10, 15 eller 20 år, sier Jan Eigil Rydningen i HSH.

- Det er viktigere å tenke på læringsprosessen enn utstyr. Tiden da man var opptatt av å låse inn pc-er på skolen i egne rom, er forbi – til tross for at det fremdeles er slik mange steder, sier Paul Chaffey.

Les om:

Offentlig Sektor