Hver tredje helt uten bredbånd

Hver tredje helt uten bredbånd

Millioner av norske skattekroner går til utbygging av bredbånd. Men overraskende mange klarer seg helt uten.

Bredbånd er en smalere sak enn man skulle tro. Ifølge en ny rapport, skrevet for Post- og teletilsynet (PT), er det bare så få som 68 prosent av Norges husstander som har bredbåndsforbindelse (minst 640 kb/s).

- Dårlig! synes Willy Jensen, direktør i PT, og klør seg i hodet av tallene.

Klarer seg uten

I en verden hvor det meste kan gjøres på internett, alt fra å se på film til å levere selvangivelse, virker det underlig at så mange som hver tredje lever i et hus uten bredbånd. Og kurven har flatet ut de siste årene.

Det kan selvfølgelig hende at noen har lavere hastigheter enn 640 kb/s, og dermed havner utenfor undersøkelsen. Men Jensen ser ikke for seg at det er veldig utbredt med gamle modemer rundt om i vårt lange land.

- Jeg ville ikke tro at folk klarte seg uten bredbånd, sier direktøren.

Men det er det tydelig at de gjør. I alle fall uten bredbånd i eget hus.

Utnytter ikke mulighetene

Men det er ikke bare bruken av bredbånd som er lav. Også kapasiteten blant bredbåndsfolket er temmelig lav.

Riktig nok har den gjennomsnitlige bredbåndskapasiteten blitt firedoblet de siste fire årene, og ligger nå på fire mb/s. Men samtidig har kun åtte prosent over åtte mbit/s, og hele 40 prosent av de som har brebånd har hastigheter under én mb/s.

- Dette var også overraskende, vedgår Jensen i PT.

Spesielt overraskende er det med tanke på at svært mange har muligheten til å ha høye hastigheter. Ni av ti har muligheten til å få fire mb/s, og hele 83 prosent kan få over åtte mb/s.

- Det er mange som ikke utnytter den kapasiteten de kan få. Vi har tre forklaringer på dette: Ikke alle vet om tilbudet, og noen synes det er for dyrt. Men den tredje forklaringen tror jeg er viktigst: Folk har ikke bruk for det. Klarer man seg med gangfart, trenger man ikke løpe, smiler han.

Telenor er like overrasket, og har sine teorier. Les videre på neste side!

Offentlig Sektor