- Ikke nok til eID

- Ikke nok til eID

Regjeringen gir 20 millioner kroner til etablering av eID. Ikke nok, og feil satsing, mener eksperter.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys vil med 20 millioner kroner utvikle en felles elektronisk ID-løsning, slik at folk skal slippe å forholde seg til flere pinkoder. En dråpe i havet, mener Gunnar Lindstøl, daglig leder i eID-leverandøren Buypass.

- Det er en brøkdel av de investeringene som må til for å etablere en infrastruktur. Det gjelder investeringer i 100 millioners klassen, sier Lindstøl.

Det er foreløpig uklart fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet om eID-løsningen skal leveres av de etablerte, private aktørene eller om departementet vil lage noe eget.

- Vi har ennå ikke bestemt oss for dette. De 20 millioner kronene vil inngå i den strategien som jeg legger frem før jul. Men for å si det sånn, de private aktørene hadde sin sjanse med sikkerhetsportalen under Morten Meyer, men de klarte ikke å vise at det lyktes, sier statsråd Heidi Grande Røys til Computerworld.

LES OGSÅ: Gir seg ikke med eID

Provosert
Gunnar Lindstøl er provosert over det som han opplever som usannheter fra departementets side. Han mener det er meningsløst å bruke skattepenger på å bygge opp noe nytt.

- Det finnes allerede flere etablerte infrastrukturer for elektronisk ID i markedet. Vi oppfyller de offentlige kravene til eID, sier Lindstøl som understreker at satsingen bør ligge på å få på plass offentlige tjenester.

LES OGSÅ: - Meningsløst å erstatte BankID

Tjenster, tjenester, tjenester
Lindstøl får støtte fra seniorrådgiver Jon Ølnes i Det Norske Veritas. Han har jobbet med PKI og elektronisk ID i en årrekke, og skrev blant annet den første policyen for eID i offentlig sektor.

- 20 millioner kroner er ikke tilstrekkelig for å få opp en egen infrastruktur for elektronisk ID. Jeg er overbevist om at oppmerksomheten bør rettes mot å få på plass gode tjenester på nett. Deretter er det viktig å inngå gode avtaler med de etablerte aktørene som BankID og Buypass, sier Ølnes til Computerworld.

Les også fyldig dekning av historien om elektronisk ID i Norge i Computerworlds papirutgave nr. 32/2007.

SAMLESAK: Alt om statsbudsjettet

Les om:

Offentlig Sektor