Ingen valgkamp rundt it

Ingen valgkamp rundt it

Halvveis i det store "eKommuner 2009"-programmet virker it helt uinteressant for lokalpolitikerne. - Vi er for enige, sier Hans Kristian Hogsnes i Høyre.

Norges kommunepolitikerne er i liten grad opptatt av it i kampen om mandatene før valget avgjøres mandag 10. september.

- Vi har ikke vært borti veldig mange it-relaterte saker, nei. Generelt sett utgjør it ikke noen stor betent politisk sak på lokalt nivå. Det er ikke mye problematikk i det akkurat nå, sier Hans Kristian Hogsnes, seniorrådgiver for kommunalpolitikk i Høyre.

Hognes er i kontakt med lokale politikere flere ganger om dagen i valginnspurten, men vet ikke om kommuner hvor it-saker står høyt på debattlisten i valgkampanjen.

- Det er mange it-saker i kommunen som er viktig, som ny teknologi som bør gjøre det offentlige mer publikumsvennlig, bredbånd til alle er et tema, moderniseringen av selve kommunen, døgnåpne kundetjenester, bruk av it i skolen. Men jeg har ikke sett slike temaer på valgmøter, sier han.

Og Hognes har en enkel forklaring for hvorfor ikke it er et av sentrale temaer i kommunevalget.

- Politikerne er enige, sier han.

Eldreomsorg

Også Paul Chaffey i bransjeorganisasjonen Abelia føler at kommunevalget ikke er arenaen for tunge it-politiske saker.

- Nei, vi er ikke aktive nå. Det er vi når det er stortingsvalg. Da skapes rammebetingelsene for saker som forskning og innovasjon. For to år siden laget Abelia en politisk karakterbok, og vi var opptatt av valget. Noe slikt har vi ikke gjort nå, sier han til Computerworld.

Ifølge Abelia-sjefen er det mange kommunale temaer som er it-relatert.

- Se på eldreomsorg, hvor jeg opplever at Norges største utfordring ligger. Det vil være en enorm vekst i behovet i hele helsesektoren. Med bruk av it vil vi kunne effektivisere oppgaver og løse dem enklere, for å frigjøre arbeidskraften til pleie og omsorg, sier han.

Abelia bidrar selv ikke mye til å kjøre opp slike temaer i diskusjonene rundt omkring i Norge.

- It er i grunnen svaret på en del av dagens problemer, men virkemidlene til å få det til er ofte sentralt organisert, altså i staten, sier han.

LES OGSÅ: Digitalt drama for Den Norske Opera

Får godene senest

Ifølge Senterpartiet er politikerne på lokalt plan stor sett enige om hva de ønsker.

- Det er liten grad av valgkamp rundt dette. Det kommer av at det er små samfunn som står mot store samfunn. Altså, skal pengene brukes på Oslo-området, eller på distriktene. I de små kommunene er ofte alle partier fra FrP til Ap stort sett enige om hva de ønsker når det gjelder it. De jobber stort sett felles der, sier Ragnar Kvåle, informasjonssekretær i Sp.

Kvåle påpeker også at det for noen år siden var større forskjell mellom by og land når det gjaldt saker som bredbåndsdekning. Men distriktene henger fortsatt etter.

- For oss er det viktig å holde trykket oppe. Utbyggingen av det digitale bakkenettet viser igjen at distrikts-Norge får godene senest. Og store deler av landet får ikke dekning. Det er et resultat av måten utbyggingen er satt i gang på, den er satt ut til kommersielle aktører, sier Kvåle.

Regjeringen tar grep

SVs Kjetil Hillestad, informasjonsleder for partiets stortingsgruppe, mener den nåværende regjeringens vellykkede politikk er hovedgrunnen til at it ikke er en sentral sak i valgkampen.

- Det har å gjøre med at den nåværende rødgrønne regjeringen har gjort mye for it. De er veldig opptatt av it som et verktøy, for å gjøre samfunnet mer brukervennlig. Dette er en endring i forhold til forrige regjeringen, som hadde mindre fokus på dette, sier han.

Hillestad henviser til lanseringen av den offentlige portalen Minside, fokus på åpne standarder, og bevilgning av penger til bredbånd til alle. Han mener denne offentlige satsingen viser at staten ordner opp i dette, og at mindre vil overlates til markedet.

Han vet heller ikke om noen kommuner hvor it har stått høyt på listen i valgkampanjene.

- Generelt har vi ordførerkandidater som er opptatt av teknologi. Men vi har ikke hatt noen kommuner hvor konkrete it-temaer er store, sier han

Digital revolusjon

Kommune-Norge befinner seg midt i det som ble omtalt som en digital revolusjon i strategidokumentet "eKommuner 2009 - det digitale spranget ", lansert av KS i 2005. En rekke tiltak ble presentert for å digitalisere norske kommuner, men debatten uteblir.

- Det er i grunn ganske overraskende. Jeg tror det skyldes at det ikke er noen stor uenighet. Partiene ser rett og slett ingen kampsaker her. It nevnes ikke av noen politikerne, sier underdirektør Svein Erik Wilthil i KS' Ikt-forum.

At it glipper ut av oppmerksomheten til folket, er uheldige fordi det er nødvendig med politisk press for å sette fart på utviklingen, mener Wilthil.

- Ja, det hadde vært en fordel hvis dette hadde vært mer i fokus. Folk flest er jo opptatt at kommunene og det offentlige blir mer gjennomsiktig, og bruker it på riktig måte. Jeg hadde gjerne sett at det var mer fokus på det. En forbrukerapport med undersøkelse om kommunal service viser jo at det fremdeles mye som kan forbedres, sier han.

LES OGSÅ: Bergen kan få gratis bredbånd og telefoni

Offentlig Sektor