Iranske atomanlegg angrepet av ny orm

Iranske atomanlegg angrepet av ny orm

Stars skal gå i fotsporene til Stuxnet. Siemens avviser anklager fra Iran.

Generalen som er ansvarlig for etterforskningen etter Stuxnet-angrepet på Irans atomprogram hevder landet også ble angrepet av ondsinnet programvare som har fått navnet Stars. Det foreligger få detaljer om angrepet, utover at Stars ser ut til å ha gått målrettet mot spesifikke datasystemer i landet.

- Visse karakteristikker ved Stars-ormen har blitt identifisert, inkludert at det er kompatibelt med det spesifikke datasystemet, sier brigadegeneral Gholam-Reza Jalali, direktør for Irans passive forsvarsorganisasjon, ifølge det iranske nyhetsbyrået Mehr.

Iran har forsøkt å stive av sitt nettforsvar etter å ha blitt truffet av Stuxnet i fjor. Det er mange som mistenker Stuxnet for å spesifikt være skrevet for å sabotere Irans atomreaktorer. Stuxnet er ansett som den mest sofistikerte ormen som noensinne er utviklet, og angriper konkret Scada-styringssystemer fra Siemens, slik Iran bruker.

Siemens-kritikk

Forrige uke fikk Siemens deler av skylden for sabotasjen som har funnet sted i Iran. Jalali mener selskapet må forklare hvorfor og hvordan de ga "fienden" informasjon om koden til Scada-programvaren «og dermed la til rette for et nettangrep».

Siemens svarte mandag på Irans kritikk.

- Siemens har ikke vært involvert i utviklingen av Stuxnet. Anklagene er grunnløse, sier Siemens-talsperson Michael Krampe til Computerworlds nyhetstjeneste, og legger til at Iran ikke har startet noen formell rettsprosess mot selskapet.

Sabotasje eller spionasje?

Iranske dataeksperter er i ferd med å undersøke det ondsinnede programmet Stars. Vestlige eksperter sier de ikke er sikre på hvorvidt Iran har identifisert et nytt angrep.

- Vi vet ikke om iranske offiserer bare har funnet en vanlig Windows-orm og omdøpt den til å bli et nettkrigsangrep, sier Mikko Hypponen fra F-Secure.

- Dette høres mer ut som nettspionasje heller enn nettsabotasje. Vi ser nettspionasje hele tiden. Derimot har vi bare sett ett angrep som Stuxnet, sier Hypponen.

Offentlig Sektor