It blir nasjonalt hovedsatsingsområde

It blir nasjonalt hovedsatsingsområde

I dag blir det kake hos IKT Norge: Trond Giske løfter it som satsingsområde i næringsmeldingen.

- Fremover tror jeg ikt-næringen har vel så stort vekstpotensial som noen av de mer tradisjonelt store næringene i Norge, sier næringsminister Trond Giske til Dagens Næringsliv.

Bredbånd til folket

Næringsministeren mener Norge er svært konkurransedyktige i markedet, fordi høyt utdannet arbeidskraft er relativt billig og fordi norske bedrifter så vel som privatpersoner typisk sett er raske til å ta til seg ny teknologi.

En viktig del av planen er investering i bredbånd til folket, det vil bidra til å øke digital kompetanse og fortgang i offentlig digitaliseringsarbeid.

Staten vil også støtte bredbåndsutbygging med minst 150 millioner kroner i året i områder hvor kommersiell utbygging ikke er lønnsomt.

Behovet for it-kompetanse og utvikling av it-utdanning skal kartlegges, og det skal tas grep for å øke it-kunnskap i profesjonsutdanning, blant annet med en egen doktorgradsutdannelse spesiekt for it i offentlig sektor.

Giske vil også legge til rette for enklere rekruttering av fagfolk fra utlandet, for å stimulere egen vekst.

IKT-Norges drømmedag

For IKT-Norge er næringsmeldingen er drøm som endelig blir virkelighet. Dette er noe organisasjonen har jobbet og kjempet for i lang tid.

- Nå er det bekreftet at ikt løftes opp som nasjonalt hovedsatningsområde, og det er vi veldig glade for, sier sier Per Morten Hoff, direktør i IKT-Norge.

Entusiasmen og gleden kan nærmest føles gjennom telefonen. Meldingen er nettopp det han lenget har håpet på.

- Alle som jobber i ikt-næringen kab være stolte. Vi har jo sett at ikt er ekstremt viktig, med alt fokuset. Ikt-næringen kan virkelig slå seg på brystet i dag, sier han.

Riktignok blir det ikke endringer over natten, men det er en viktig signaleffekt at staten nå åpner for mer penger til utdanning, at det blir lettere å få inn arbeidskraft, og mer satsing på forskning.

- Ett av hovedpunktene som Giske fronter er omstillingsevne. Det vi skal bli best på er omstilling, og ikt spiller en stor rolle uansett sektor, om det er offentlig eller privat, sier Hoff.

Næringsmeldingen gjør at det blir en dag med mange møter for Ikt-Norge, men Hoff sier at det også skal bli tid til kake på jobben i dag.

- Det er en stor dag for ikt-næringen, avslutter han.

Næringsmeldingen presenteres på handelshøgskolen BI i Oslo klokken 13:00 i dag.

Les om:

Offentlig Sektor