It-bransjens Oscar-utdeling

It-bransjens Oscar-utdeling

KOMMENTAR: I beste Hollywood-stil hedres it-bransjens helter og heltinner under Årets Rosing 2008 i kveld.

En av landets mest populære underholdere, Åsleik Engmark, er konferansier når årets Rosingfest går av stabelen i kveld, i nyoppussede Oslo Kongressenter ved Youngstorvet i Oslo.

Rosing-prisen er oppkalt etter Norges første it-gründer, Fredrik Rosing Bull, som allerede i 1921 lagde den aller første hullkortmaskin basert på patenter som senere ble grunnlaget for bedriften Bull.

Maskinen ble et tidlig vitnesbyrd på det som observatører i alle år senere har notert seg: Norges usedvanlige evne til å avle tekniske "Petter Smart-er", med en enorm kreativ evne til å lage tekniske produkter som er bedre enn konkurrentenes. Bulls hullkortmaskin hadde finesser og var basert på idéer som gjorde den langt mer effektiv og velfungerende enn maskinene amerikanske Hollerith lagde. Hollerith var ingen hvem som helst. Selskapet hans var forløperen til IBM.

Hva har skjedd?

Men hva har skjedd med de andre vinnerne i årenes løp? Som i alle andre dynamiske bransjer er det noen prisvinnere som ikke eksisterer lenger, noen har blitt kjøpt opp, mens andre har klart seg bra på egen hånd. La oss ta et tilbakeblikk:

LES OGSÅ: Hva skjedde med Rosing-vinnerne? 1990-1993

I 1999 var det bare 17 prosent av Norges befolkning som brukte hjemme-pc daglig, og dette året vant Birdstep Kreativitetsprisen for sin databaseteknologi. I 2008 driver selskapet med mobile- og trådløse nettverksløsninger, med tunge aktører på samarbeidsfronten.

Etter hvert sprer internett om seg, og langringskapasiteten innen it eksploderer. E-læring brer om seg og NKI vinner Rosings Kompetansepris fordi de erstattet brevkursene med nettstudier. NKI var først i Europa med å tilby fjernundervisning, og har i dag 450 studiemuligheter og europeisk anerkjennelse.

LES OGSÅ: Hva skjedde med Rosing-vinnerne? 1994-1997

Samme året vant Max Manus Rosings Språkpris for SpeechMagic; Norsk talegjenkjenning for radiologi. I dag benytter 70 prosent av alle norske radiologer denne teknologien. Nye Ahus er en av de siste store kundene.

I 2005 vant Kvinneklinikken på St.Olav Hospital Kompetanseprisen for sin jobb med å bygge grunnleggende it-kunnskaper blant de ansatte. Og samme år vant NRKs mobil-video tv-prisen for beste mobiltjeneste. Mobil-tv utvikler seg stadig videre, selv om tjenesten fremdeles ikke har tatt helt av i markedet.

LES OGSÅ: Hva skjedde med Rosing-vinnerne? 1998-2002

I 2007 vant nykommeren Yr.no prisen for både Beste Nettjeneste og Språkprisen for god bruk av norsk språk i en nettverden der vi altfor lett faller i "Anglisisme-fella". At 1,3 millioner unike brukere benyttet denne tjenesten i de beste sommerukene i år, beviser suksessen.

Nå gjenstår det bare å se hvem som blir hedret med ulike priser i 2008. Jeg skal på Rosing, kommer du?

LES OGSÅ: Hva skjedde med Rosing-vinnerne? 2003-2007

Berit Svendsen, Dataforeningen

Offentlig Sektor