It-krangel i politiet

It-krangel i politiet

Politiet står foran en ikt-krise, mener avdelingsdirektør Torhild Silseth i Politiets data- og materielltjeneste. Politidirektoratet raser over uttalelsen.

"En lenge varslet krise er nå i ferd med å bli til virkelighet ute i mange av politidistriktene. Gamle servere bryter sammen, produsentene har ikke reservedeler, lagringskapasiteten er oppbrukt og nye systemer er ikke kompatible på gammel plattform", skriver magasinet Politiforum som kommer ut i dag.

Det er avdelingsdirektør Torhild Silseth i Politiets data- og matrielltjeneste (PDMT) som sier dette i artikkelen: "Alvorlig datasvakhet - politidistriktene vakler."

- Politiet mangler ledere som er opptatt av ikt, og som skjønner betydningen av dette verktøyet fullt ut, sier Silseth til organet som utgis av Politiets Fellesforbund.

Vaklende fundament

Silseth mener serverparken som finnes rundt i politidistriktene er moden for skraphaugen. Politiet bruker det over ti år gamle operativsystemet NT 4.0. Og de som jobber med ikt i politiet har problemer med å skaffe reservedeler og maskinvare som støtter det antikverte systemet. I tillegg er det selvfølgelig et svært begrenset tilbud på programvarefronten.

Avdelingsdirektøren mener ikt-forholdene i politiet er så dårlig at hele DNA-satsingen til 200 millioner kroner, som justisminister Knut Storberget har dratt i gang, står i fare.

Fordi det hjelper lite å bygge nye flotte systemer på et vaklende fundament.

Overfor Computerworld ønsker ikke Silseth å kommentere saken, til tross for at hennes uttalelser nå blir offentliggjort i Politiforum.

- Jeg vil ikke kommentere denne saken noe mer, sier hun og legger til: - Jeg kan bare henvise til vår informasjonsavdeling.

Hos informasjonsavdelingen snakker vi med Liv Grøttum, som forteller at riktig person å snakke med om denne saken er direktør for PDMT, Lars Bøhler. Til tross for flere henvendelser - tok aldri Bøhler kontakt med Computerworld.

- Ikke spesialister

Professor Petter Gottschalk har jobbet med politiet i mange år og han kjenner også denne konkrete saken.

- Problemet her er at POD (Politidirektoratet red. anm.) ikke har den nødvendige kompetansen. De skal jo gi oppdrag til PDMT – da må vite hva de har og skjønne hva de får, sier Gottschalk.

- Jeg reagerer sterkt på vinklingen i denne artikkelen. Vi kjenner oss ikke igjen i elendigheten som blir beskrevet, sier administrasjonsdirektør Tore Lorentzen i Politidirektoratet til Computerworld.

Lorentzen har også blitt intervjuet av Politiforum og han forsøker overfor Computerworld å illustrere ikt-tilstanden i politiet med at om 100 prosent er kjempebra - så ligger den faktiske situasjonen på godt over 50 prosent.

- Har dere nok it-kompetanse til å vurdere at tilstanden er over middels?

- Som direktorat mener jeg vi har den kompetansen vi skal ha. Vi skal ikke være spesialister, men støtter oss til fagkompetansen i PDMT - hvor vi har en god dialog.

- Når denne fagkompetansen nå sier at det ikke står så bra til, hva sier dere da?

- Vi skulle ønsket oss mye mer penger. Jeg forstår hennes (Torhild Silseth red. anm.) ønske. Men det er noe som heter rekkefølge, sier Lorentzen.

- Gamle ikt-systemer er ikke nødvendigvis noen god økonomi?

- Vi har laget en ikt-strategi, men det tar tid å implementere. Det mangler ikke på ambisjoner. Men vi må forholde oss til realitetene - det vil si budsjetter, påpeker Tore Lorentzen.

Saken er et utdrag av en større sak i dagens papirutgave av Computerworld. Er du ikke abonnent kan du bestille det her .

LES OGSÅ: It-fiasko i Vegvesenet

LES OGSÅ: Lånekassens fiaskoprosjekt i gang igjen

Les om:

Offentlig Sektor