Japan vil hacke hackerne

Japan vil hacke hackerne

Virus skal kunne spore botnet-angripere og sette dem i sjakkmatt.

Japans forsvarsdepartement jobber med et høyst spesielt cybervåpen. Det melder vår favorittpartner for kuriosastoff, Comon.dk, som har funnet saken i den japanske avisa Yomiuri Shimbun.

Programmet, som de har jobbet med siden 2008, skal være i stand til å spore ned angripere på nettet, selv om de har brukt andre datamskiner som "springbrett". Deretter sprer det seg til datamaskinene brukt til angrepet og deaktiverer hackerprogramvaren de er infisert med.

Dette i så fall med utgangspunkt i at angreps-pcene utgjør et såkalt botnett, der deres intetanende eier ikke har den fjerneste aning om at deres datamaskin er infisert med ondsinnet hackerprogramvare som utnytter datakraften til å koordinere angrep. Japanernes cybervåpen vil altså desarmere disse pc-ene, rett og slett som et automatisk antivirusprogram.

Virus mot virus

Paradoksalt nok er japanernes våpen teknisk sett selv et virus, ettersom den snikfjerner fiendens virus uten datamaskinens eiers viten. Den samme datamaskineieren som etter alle solemerker ikke aner at han eller hun er infisert. Men rett skal være rett, så japanerne har kalt sin skapning for et "cybervåpen-virus".

Fujitsu-konsernet har mottatt rundt 10 millioner kroner for å utvikle viruset, som allerede er testet i forsvarsdepartementets lukkede nettverk.

Om våpenet funker, kan det vise seg svært kjekt å ha eksempelvis ved distribuerte tjenestenektsangrep (DDOS), der et hav av datamaskiner hamrer løs med forespørsler til en konkret server til serveren til slutt ikke er i stand til å håndtere mer. I disse dager gjør skurkene dette gjerne ved å kommandere de infiserte pcene i botnett som altså eies av intetanende normale pc-brukere.

Mulig lovstridig

Ved å sende dette motviruset, om det altså funker slik påstått, vil jo DDOS-angrepet stoppe fordi angrepsmaskinene blir rensket for virus. Programmet skal også være i stand til å samle data som senere kan brukes til å identifiserer hvem som egentlig står bak selve angrepet.

Dog er det trolig ulovlig å bruke programmet under nåværende japansk lov. De fikk nemlig en pasifistisk grunnlov etter andre verdenskrig, med krav om at hæren kun må handle i selvforsvar. Loven mangler i høyeste grad regler for cybervåpen, og produksjon av virus er forbudt i henhold til straffeloven.

Landets regjering overveier derfor å endre lovgningen for å tillate begrenset bruk av cybervåpen.

Les om:

Offentlig Sektor