- Jeg er glad og spent!

- Jeg er glad og spent!

Norges nye it-minister ble overrasket da hun fikk tilbud om stillingen.

I dag viste Jens Soltenberg frem sine nye statsråder.

Den nye fornyings- og administrasjonsministeren heter Rigmor Aasrud. Hun er Ap-politiker, og tar over for SVs Heidi Grande Røys.

Departementet overlever dermed de nye regjeringsforhandlingene. Det ble lenge spekulert i at FAD skulle legges ned. FAD skal nå også ta seg av kirke- og samesaker.

- Aasrud har de beste forutsetninger for å drive fornyingsarbeidet i offentlig sektor, sa Stoltenberg under den tradisjonelle presentasjonen utenfor slottet.

"It-ministeren" er 49 år, nyvalgt stortingsrepresentant for Oppland og tidligere Gran-ordfører. Fra 2005 var hun statssekretær i Helsedepartementet. Hun har forøvrig også sin egen Twitter-profil, uten alt for mye aktivitet, men med mange følgere. Hun er også på Facebook, med imponerende 386 venner.

Glad og spent

- Et tilbud om å bli statsråd, er en overraskende telefon å få, fortalte Aasrud til NRK utenfor slottet.

- Men jeg er glad for tillitten!

Aasrud forteller at hun ser mange ting å ta fatt i, og hun vil konsentrere seg om å følge opp Soria Moria-erklæringen. Men først og fremst vil hun møte departementet og gjøre seg kjent.

- Det ville vært rart om jeg ikke var litt spent, innrømmet hun.

It ble ikke nevnt utenfor slottet.

Samordning

IKT-Norge har forsvart FADs rett til å leve, og er glade for at departementet fortsetter.

- Det er ikke ministeren som ikke har levert, men heller at departementet ikke har hatt de tilstrekkelige fullmakter til å kunne samordne fornyingspolitikken godt nok, skriver Per Morten Hoff i en epost.

Det tror han nå kan endre seg. En ny ministerpost har nemlig dukket opp: Samordningsminister. Det skal etter alle solemerker bli Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Ifølge Hoff kan dette bli "et av Stoltenbergs sterkeste kort for å sikre resultater".

- Vi trenger sterkere, ikke mindre, samordning av it-politikken., som gjennomsyrer de fleste departementer. Hittil har ingen regjering greid å hente ut synergien som ligger i en aktiv it-politikk, skriver han.

Samarbeid

Hva en samordningsminister konkret skal gjøre er foreløpig uklart. Men IKT-Norge regner med at noen av FADs oppgaver går over til dette departementet, og at FAD nå kanskje må endre sine oppgaver i noe grad.

Hoff håper på et tett samarbeid mellom både FAD, Samordningsdepartementet og Næringsdepartementet. Trond Giske går trolig inn som næringsminister.

- At det nå kommer to sterke og erfarne politikere i begge disse departementene ser vi på med stor glede og entusiasme. Samordningsministeren vil ikke ha noe stort departement bak seg, men etter IKT-Norges mening er det heller ikke nødvendig for å utføre en aktiv koordineringspolitikk.

Hvordan tror du de neste fire årene blir for norsk it-bransje? Si din mening under!

Les om:

Offentlig Sektor