Kabel til Mo i Rana

Et svensk-norsk samarbeidsprosjekt mellom Österbotten, Västerbotten og Helgeland har ført til en "digital blå vei" med bro over Kvarken.

Publisert Sist oppdatert

Västerbotten, Österbotten og Helgeland i Norge har i flere år samarbeidet om it-utvikling. Første prioritet i dette samarbeidet har vært å få på plass en sammenhengende høykapasitets fiberforbindelse mellom Vasa og Mo i Rana.

I Sverige har kommunene siden år 2000 fått støtte til bredbåndsutbygging, vi har bygd et fibernett som kopler sammen alle kommunesentre i Västerbotten, sier ansvarlig for utbyggingen i Västerbotten, Roland Lundqvist i IT Västerbotten, med ansvar for samarbeidsprosjektet, i en pressemelding.

Utbyggingen av fibernettet i Västerbotten har derfor vært modell for hele prosjektet.

Kabel til Mo i Rana

Roland sier videre i pressemeldingen at det var mulig å bygge videre på fibernettet slik at det kunne skape forbindelse mellom Mo i Rana og Vasa.

I løpet av det siste året er det derfor lagt fiberkabel fra Hemavan, som var siste utpost for nettet i Västerbotten, og fram til Mo i Rana. Fiberkabelen går gjennom den nye Umskardtunnelen. Og for å spare penger har fiberkabelprosjektet på norsk side vært et samarbeidsprosjekt med Helgelandskraft som i felles grøft har lagt strømkabel til Umskardtunnelen.

Mellom Umeå og Vasa ble det for et titalls år siden lagt en fiberkabel som eies av Telia og Vasa läns Telefoni. Nå vil den nye Digitale Blå vegen gå via denne kabelen og det betyr at det blir en Digital bro over Kvarken! Det regionale nettet AC-Net i Västerbotten får et innkoplingspunkt sentralt plassert i Vasa.

Lavere kostnader

Dette gir oss store muligheter til å spare penger, sier Tage Svahn som er en av eierne av firmaet KD Soft i Vasa.

Kostnadene for Internettrafikk er betydelig lavere i Sverige og vi tror at dette bare er begynnelsen på et omfattende samarbeid mellom regionene. At vi direkte via fiberoptisk kabel kan kople oss sammen med det svenske bredbåndsnettet innebærer nye muligheter for alle parter. Bedrifter og brukere i respektive land kan nå hverandre med virkelig høg kapasitet og trafikken behøver ikke lenger svinge ut i den store verden.

Bjørn E. Hanssen i Rana Utviklingsselskap mener at den nye forbindelsen vil skape nye forretningsmuligheter, og også påvirke prisbildet på nettbaserte tjenester.

Den Digitale Blå veien gjør det mulig for tjenesteleverandører å nå kunder i både Österbotten, Västerbotten og Helgeland, og hele regionen kan oppnå storkjøpsfordeler eller storsalgsfordeler.

Nordland fylkeskommune, en av finansiørene av fiberkabelprosjektet, har poengtert at det forventes at fiberkabelen skal gi positive effekter for næringslivet. Den optiske fiberkabelen har svært stor kapasitet og dette er det behov for spesielt med tanke på overføring av tv-programmer og telemedisin. Kapasiteten gir også mulighet til å prioritere at viktig trafikk, f. eks. telefonsamtaler, går foran mindre viktig trafikk.

Les mer om bredbånd i vår Kunnskapssenter .