Legevakten raskere med smartkort

Influensa og glatte gater betyr kø hos legevakten, men i år er ventetiden redusert.

Publisert Sist oppdatert

Folk sklir på isen og skader seg. Influensaen herjer. Det er hektisk på Legevakten i Oslo for tiden. Likevel går behandlingen raskere enn i fjor.

Årsaken er ikke mindre is og mindre influensa, men at legene og sykepleierne, altså brukerne av it-systemene hos Legevakten, slipper å forholde seg til datamaskiner med lokalt installert brukerflate, applikasjoner og brukerinnstillinger.

I praksis måtte en lege som for eksempel skulle bytte undersøkelsesrom på samme tid i fjor logge ut, logge inn igjen på nytt rom, vente på at arbeidsflaten skulle bli tilgjengelig, for så å starte de nødvendige programmer og dokumenter og vente på at disse åpnet seg.

Slik er det ikke i år. 30. juni 2010 var nemlig nemlig en helt ny løsning ferdig testet og implementert hos Legevakten. Løsningen består av tynnklienter, terminaler som henter hele brukermiljøet fra en sentral server. Sesjonene styres av smartkort.

Virtualisering

Legevaktens medisinske personell putter sitt eget smartkort i den aktuelle tynnklienten, og taster så sin pinkode. Dermed får de raskt opp hele brukermiljøet, inkludert de applikasjoner og dokumenter som var åpne sist.

Skal de bytte rom, napper de ut kortet – som med det logger dem ut fra tynnklienten, og setter det inn i tynnklienten i det nye rommet. De taster sin pinkode, og vips så er kommer brukermiljøet fra forrige rom opp – kliss likt slik det var da de nappet ut kortet.

Løsningen er basert på virtualisering, der alle ansatte har hvert sitt brukermiljø alltid kjørende på en sentral server. Også applikasjonene kjøres virtualisert. Det er en streaming-løsning som gjør at de virtuelle maskinene alltid starter der var sist.

- Dette gjør ting mer smidig for legene. Det er også svært sikkert fordi data forblir i datarommet og aldri ligger lokalt, sier prosjektleder Hans Aasmundsen.

- Leger som løper mye rundt kan nå ta ut kortet slik at systemet deres går ned, når de putter det inn på ny maskin kommer de inn i systemet igjen akkurat der de var.

Få Computerworlds nyhetsbrev om helse og it.

Ytterligere potensial

Overgangen til det nye systemet ble påbegynt i februar i fjor, og var altså i drift i slutten av juni. Det gjøres forbedringer fortløpende, sist ut var da det rett før nyttår ble lagt inn støtte for PKI-sertifikater, som gjør at dokumenter og annen relevant informasjon kan overføres digitalt til riktig mottaker.

- Vi har hatt smartkort før, men det som er nytt er at kortet nå har PKI og kan brukes til autentisering med sertifikat.

På sikt vil det bli slutt at for eksempel røntgenbilder blir skrevet ut og transportert fysisk til neste medisinske instans. PKI-innføringen har dog ikke vært helt fri for utfordringer. Les videre på neste side!