Linux hindrer eksamensjuks

Linux hindrer eksamensjuks

En minnepinne skal stanse juksepavene når eksamen besvares digitalt.

Skole-Norge er i ferd med å innføre en digital eksamensform, hvor oppgaven besvares med elevenes bærbare pc-er og leveres over internett.

Hadde du klart å fullføre en slik eksamen uten å jukse?

Det er det nok mange som ikke hadde, og skolevesenet har nå fått et våpen i kampen mot juksepavene.

LES OGSÅ: Rekord-få bruker Windows

Norsk Regnesentral har utviklet en minnepinne som gjør at elevenes pc-er kan starte opp i en Ubuntu-versjon. I denne versjonen ligger kun verktøyene elevene får lov til å bruke, og Linux-versjonen stenger også for bruk av diverse nettjenester.

For å være ekstra juksesikker, rapporterer minnepinnen hele tiden om hva som foregår, slik at eventuelle juksemakere kan bli tatt med buksene nede.

LES OGSÅ: - Den krasjer ikke, den kjører Linux!

- Systemet er juksesikkert i den forstand at den utelukker kommunikasjon via andre kanaler enn de som er åpnet for å for eksempel levere besvarelsen. Selv om det teoretisk finnes muligheter for å omgå systemet, vil dette med høy sannsynlighet bli oppdaget under eksamen gjennom overvåkningsfunksjonaliteten, forteller prosjektleder Wolfgang Leister i Norsk Regnesentral til Finansavisen.

Planen er å ta konseptet videre, ved å for eksempel innføre minnepinner for generell skolebruk. Man kan da nekte elevene å sitte på Facebook i stedet for å lære seg differensialregning og tredjegrads ligninger.

LES OGSÅ: Acer angriper Asus' Linux-surr

Offentlig Sektor