Målrettet angrep mot regjeringen

Målrettet angrep mot regjeringen

Utdatert Adobe Reader skal ha utløst alarm hos NSM denne uken.

Aftenposten hevder å kjenne til et målrettet angrep mot regjeringen, som skal ha fått Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til å heve sitt trusselnivå.

Angriperne skal ha sendt en rekke eposter med infiserte pdf-filer til ansatte i departementene.

Ettersom de ansatte ikke skal ha oppdatert Adobe Reader, kunne hackerne infisere maskinene deres med en trojaner.

Hemmelig

Aftenposten forteller ikke hvorvidt trojaneren faktisk gjorde noen skade, eller hvorvidt sensitive data har blitt lekket. Avisen har de siste dagene referert til flere angrep mot myndighetene.

Det siste angrepet skal ha blitt holdt skjult for offentligheten, for å gjøre det lettere å finne bakmennene. Men til it-folk i departementene skal NSM ha sendt et varsel om "en ny bølge av målrettede angrep mot kritisk infrastruktur".

- Det er sjelden vi går ut med slike vurderinger offentlig i sanntid, fordi slik informasjon kan misbrukes. Vi har foreløpig ikke vurdert å gå ut offentlig i dette tilfelle, sier informasjonssjef Kjetil Berg Veire i NSM til avisen, uten å si noe mer konkret om det siste angrepet.

Får kritikk

Regjeringen har fått hard kritikk for manglende it-sikkerhet den siste tiden.

Det hele startet da Riksrevisjonen ga knusende kritikk mot sikkerhetsarbeidet til Departementenes servicesenter og Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

- Med de tiltakene som er gjennomført er jeg trygg på at vi er bedre enn vi var på det tidspunktet da Riksrevisjonen sjekket oss. Men å være 100 prosent sikre på at vi er gode nok er vanskelig. Det skal vi nå få ekstern hjelp for å finne ut, har statsråd Rigmor Aasrud uttalt til Computerworld.

Les om:

Offentlig Sektor