- Mer it i barnehagen

- Mer it i barnehagen

Barnevakten vil ha tv, spill og internett til barn fra de er 3-4 år.

Bruk av data er bra for barn, mener Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier. Kommunikasjonssjef Øystein Samnøen tror mange barnehageansatte ikke kjenner godt nok til variasjonen i spill- og programtilbudet. Han mener det er tre ting som er viktig for å lykkes med IKT i barnehager.

- Gode verktøy, en klar pedagogisk forankring og kompetanse hos barnehage- og førskolepersonell. Per i dag skorter det litt på alle disse områdene, sier han i en pressemelding.

LES OGSÅ: - Å, så søt den er!

Barnevakten reagerer på en mediedebatt forrige uke. Professor Hermundur Sigmundsson ved NTNU uttalte seg, blant andre, kritisk til bruk av pc-er i barnehager. Han at barnehagebarn skal få lov til å leke, og ikke måtte lære å lese, skrive og regne.

- Jeg mener it kan være et utviklende innslag i barnehagen, dersom det settes inn i gode rammer, med tanke på tidsbruk og innhold. Medier er for mange barn i barnehagealder allerede en del av hverdagen, i form av tv, spill og internett, som mange barn bruker fra de er 3-4 år, sier Samnøen.

Ikke bare voksen-aktivitet

Han mener kritikken av databruk i barnehagen som et uttrykk for at barndommen spises opp av ”voksen-aktiviteter”, er bygget på en feilaktig oppfatning av databruk.

– Det er en feilaktig oppfatning å tenke at it og media kun finnes i de voksnes verden. Man må ta på alvor at media er blitt en del av barns liv, og skape en bevissthet rundt mediebruk.

En undersøkelse fra TNS Gallup i mars 2007 viste at ett av fem barn i alderen 3-5 år er på nettet daglig, mens 92 prosent av norske barn mellom 3 og 11 år ser på tv i løpet av et døgn.

Offentlig Sektor