Minid 3.0 endelig på lufta

Minid 3.0 endelig på lufta

Den nye plattformen for eID i offentlig sektor er lansert.

Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) lanserer i dag offisielt Minid 3.0 i eID-prosjektet. Med den kommer også den såkalte ID-porten i bruk, som er den nye felles plattformen for eID i offentlig sektor. Sammen skal de redusere risikoen for id-tyveri, samt klargjøre en oppblomstring av mer avanserte, offentlige tjenester.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud omtaler det som en milepæl i eID-satsningen.

- Med ID-porten tar vi nå det viktige, neste steget med å etablere en felles plattform for bruk av eID i offentlig sektor. ID-porten skal tilrettelegge for bruk av flere typer eID og mer avanserte, offentlige elektroniske tjenester, sier hun.

Sikkerhet

Rent konkret er det bedre brukersnitt i Minid 3.0, blant annet med mer hjelpeinformasjon og forenklet prosess om du skulle miste passord eller vil bestille pinkoder. Samtidig er sikkerheten forbedret i kulissene.

- MinID er blitt sikrere ved at brukerne nå får tilsendt brev ved opprettelse av ny bruker og SMS-varsling ved endringer i brukerprofilen. Dette skal gjøre det lettere å avdekke forsøk på ID-tyveri, forteller Hans Christian Holte, direktør i Difi.

ID-porten vil på sin side åpne for bruk av flere typer eID og gi offentlige virksomheter mulighet til å tilby mer avanserte, personsensitive tjenester – eksempelvis relatert til helseopplysninger.

– Vi ønsker å gi innbyggerne økt valgfrihet slik at de kan velge hvilken eID de ønsker å benytte når de bruker offentlige elektroniske tjenester. Nå jobber vi med å tilrettelegge for at også eksisterende eID-løsninger skal kunne brukes som innlogging til offentlige tjenester. Difi er i dialog med BankID, Buypass og Commfides om å tilby dette, sier Holte.

- Suksess

Med over 600 statlige og kommunale tjenester tilgjengelig, 1,5 millioner brukere og 800 prosents økning i bruk på et år, omtaler Aasrud eID-prosjektet som en suksess.

- Med MinID har vi skapt et solid fundament å bygge offentlige elektroniske tjenester på. Dette betyr veldig mye for arbeidet med å gjøre offentlig forvaltning mer effektiv og brukervennlig, sier hun.

Etter hvert som 2010 beveger seg nærmere, beveger også nasjonalt id-kort nærmere. Kortet skal være klart i 2011, og vil ha elektroniske brikker og eID på sikkerhetsnivå 4.

Sikkerhetsnivå 4 skal komme over nyåret, og vil gjør at eID kan brukes til ting der personvern er avgjørende, slik som e-helse, e-resept, Nav og lignende. Holte har tidligere uttalt at han tror de fleste vil ta i bruk sikkerhetsnivå 4 når det kommer.

- Jeg tror både forbruker og de som leverer tjenester vil bruke det uansett. Det vil føles tryggere, og det åpner for mer avanserte tjenester som krever signering eller kryptering.

Prøv nye Minid 3.0 og se det nye brukergrensesnittet her.

Les om:

Offentlig Sektor