Ministeren ber bransjen om hjelp

Ministeren ber bransjen om hjelp

Rigor Aasrud møtte it-bransjen med løfter og spørsmål om hjelp.

- Jeg er veldig glad for å møte dere, sa fornyingsminister Rigmor Aasrud da hun møtte it-bransjen på It-tinget i dag.

Det er ikke ofte Aasrud har hatt muligheten til å møte så mange bransjefolk på ett sted, og hun benyttet anledningen til å skryte av eget arbeid, samtidig som hun understreket at hun var avhengig av it-bransjens bidrag om fornying skal ta sted. Uten å komme med så mye nytt.

Endret it-politikk

Aasrud gjentok de vanlige frasene om at oljen vil ta slutt, og at it-bransjen kan stå for en større del av Norges verdiskaping i fremtiden.

- Og regjeringen har en rolle å spille når det gjelder å legge til rette for nordmenns bruk av teknologi, fortalte Aasrud.

- It-politikkens rolle har endret seg.

Blant annet mener Aasrud at regjeringen må legge til rette for økt bruk av digitale tjenester blant den norske befolkning. Ikke bare gjennom utbygging av bredbånd, som Aasrud ser seg nærmest ferdig med.

- For vi er i forkant når det gjelder bruk av ikt, men hvordan klarer vi å skape verdier i det? Her ligger det noen utfordringer, mener Aasrud.

Ikke moms på bits og bytes

En av utfordringene er hvordan digitalt innhold skal behandles juridisk. Man er i gang med å legge om åndsverksloven. Også momsen er en het potet i dette arbeidet, blant annet med forskjellig moms på bøker og ebøker, og pressestøtte til aviser men ikke nettaviser.

- Jeg skal innrømme at momsen skaper utfordringer. For salg av varer må ikke favoriseres fremfor det som selges som bits og bytes over nettet, sa Aasrud.

Statsråden slo også et slag for eID, som hun betegner som en suksess. Gjenbruk av offentlige data er også noe Aasrud håper bransjen vil utnytte bedre. Hun har bestilt en utredning om hvor store verdier som kan skapes her til lands ved slikt arbeid.

- Gjenbruk av offentlig data vil også gjøre Norge mer gjennomsiktig og styrke demokratiet, samtidig som man ikke skal legge skjul på at det ligger noen utfordringer også her, med tanke på personvern.

Les om:

Offentlig Sektor