Minside vinner Europa-pris

Minside vinner Europa-pris

Fornyings- og administrasjonsdepartementet vinner prestisjetung EU-pris i Lisboa. - Helt fantastisk, sier Heidi Grande Røys.

Vinnerne av den europeiske e-forvaltningsprisen ble annonsert under EU-konferansen i Lisboa. Norge har vunnet en av de fire prisene med Minside.no.

Stolt it-minister

- Dette er helt fantastisk! Takket være et godt samarbeid mellom kommunale og statlige organer har vi vunnet frem, sier en stolt it-minister Heidi Grande Røys til Computerworld.

Grande Røys peker på at Norge bare har startet, og at det nå er viktig å få på plass enda flere tjenester.

- Da jeg gratulerte prisvinnerne sa jeg samtidig at dette betyr enda mer hardt arbeid. Det er viktig å få på plass tjenester, hvis ikke blir dette bare en flopp, sier Grande Røys. I første omgang har hun plukket ut ti sentrale etater som skal trekke videre, blant dem Skatteetaten og NAV.

Vinnerne

De fire vinnerene er Amsterdam by i Nederland, Besançon by i Frankrike, portalen til den føderale regjeringen i Tyskland og Fornyings og administrasjonsdepartementet i Norge.

De fire vant hver sin prestisjefylte pris som gjør heder og ære på Europas mest nyskapende offentlig tjenesteytelse. Prisen for den "mest inspirerende utøvelse" (Most Inspiring Good Practice) gikk til det statlige italienske politiet etter en avstemming. Vinnerne fikk hver og én troféet som bevis på utmerkelsen av Europakommisjonens visepresident Siim Kallas og Minister Silva Pereira på vegne av det portugisiske formannskapet.

De fire priskategoriene, konferansetemaene og vinnere er:

For bedre offentlig tjenesteytelse for vekst og sysselsetting

Horeca1: "One-stop-shop" for hotell-, restaurant- og cafélisenser. Fremlagt av det økonomiske utviklingsdepartementet i Amsterdam by, Nederland.

Horeca1 hjelper entreprenører og små og mellomstore bedrifter til lettere å finne ut hvilke offentlige dokumenter de trenger for de syv lisensene som kreves av byen. Dette gjør de ved å svare på spørsmål på nett og fylle ut ett skjema.

Se: www.amsterdam.nl/horeca

For deltagelse og åpenhet som gir makt til innbyggere og bedrifter slik at de kan påvirke staten, politikkutforming og handlingsmåten til offentlig administrasjon.

Minside: Offentlig servicekontor på internett. Fremlagt av norge.no, portalen til Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

minside.no tilbyr mer enn 200 tjenester for innbyggerne. Mer enn 200.000 brukere registrerte seg innen fire måneder var gått.

Se www.norge.no

For sosial innvirkning og samhold av offentlige tjenester

Besançon.clic fremlagt av Besançon by, Frankrike

Besançon har resirkulert datamaskiner som doneres av lokale bedrifter. Etter at de har blitt satt i stand ved et senter for funksjonshemmede arbeidere, har de blant annet kommet i bruk ved barneskoler, sykehus, organisasjoner, eldrehjem og siden 2006 noen skoler i Senegal.

Se: www.besancon.fr/index.php?p=510&art_id=1247

For effektiv og slagkraftig administrasjon.

DVDV "Tysk administrasjonsservicekatalog" fremlagt av BIT, portalen til den tyske regjeringen. DVDV er en servicekatalog som støtter samarbeidet av online offentlige tjenester på et maskin-til-maskinnivå. Den lister opp byråene og andre tilbydere med deres respektive tjenester, slik at forespørsler kan behandles direkte av forskjellige softwareprogrammer uten menneskelig innblanding.

Se: www.bit.bund.de/cln_050/nn_373366/BIT/DE/Zentrale__Dienste/DVDV/node.html?__nnn=true

LES OGSÅ: Minside kan få EU-pris

Offentlig Sektor